NAJVEČJE V TEM DELU EVROPE

Če boste v Ljubljani opazili gasilce, brez panike: na delu jih bo kar 600

Do nedelje bo potekalo usposabljanje gasilcev iz 12 držav. Si jih boste ogledali?
Fotografija: Potekalo bo tekmovanje gasilskih dvojic. FOTO: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Potekalo bo tekmovanje gasilskih dvojic. FOTO: Jože Miklavc

Na usposabljanju s področja tehničnega reševanja ob prometnih nesrečah bo sodelovalo 600 gasilcev iz 12 držav, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji Heavy Rescue. Na parkirišču pred garažno hišo E.Leclerc Ljubljana Rudnik bodo od danes do nedelje obiskovalci med drugim lahko spremljali tudi tekmovanje gasilskih dvojic.

Ekipo organizatorjev sestavlja skupina gasilcev in mednarodno priznanih inštruktorjev na področju tehničnega reševanja, ki v Sloveniji že deset let pripravlja različne seminarje in usposabljanja na tematiko tehničnega reševanja.

V osnovi je bilo usposabljanje ustvarjeno za pripadnike gasilskih enot. FOTO: Jože Miklavc
V osnovi je bilo usposabljanje ustvarjeno za pripadnike gasilskih enot. FOTO: Jože Miklavc

Kot pojasnjujejo na spletni strani Heavy Rescue Slovenia, gre za največje tovrstno usposabljanje v tem delu Evrope. Letos poteka že desetič, udeležuje pa se ga čedalje več gasilcev iz tujine. Letos bodo med drugimi sodelovali gasilci iz Italije, Hrvaške, Črne gore, Srbije in Španije.

Prvi tečaj leta 2010

Idejo o tovrstnem usposabljanju sta razvila poklicna gasilca, ki sta leta 2009 obiskala izobraževanje v Nemčiji. V Slovenijo sta se vrnila z idejo, da to lahko izvedeta tudi doma. Velikost organizacijske ekipe in finance sprva niso dopuščale tako obsežnega dogodka, a sta februarja 2010 že izpeljala prvi tečaj v Ljubljani, ki se ga je udeležilo okoli 170 tečajnikov.

FOTO: Jože Miklavc
FOTO: Jože Miklavc

V osnovi je bilo usposabljanje ustvarjeno za pripadnike gasilskih enot. Tudi orodje, oprema in taktika so v osnovi namenjeni gasilcem. Ker pa je v resnični situaciji na kraju nesreče še veliko drugih pomembnih reševalnih služb in ker se mnogi postopki v intervenciji prepletajo z reševalci, zdravniki, policisti, tudi vojaki, vabijo k tečaju tudi te.

Letos bo v času usposabljanja potekal še gasilski sejem, na katerem bodo proizvajalci predstavljali svoje novosti, so še zapisali pri Heavy Rescue Slovenia.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije