ODZIVI

V opoziciji nezadovoljni zaradi imenovanja Kosove. Oglasili so se Janša, Tonin ...

Predsednik SDS Janez Janša je v odzivu na omrežju X sporočil, da se nihče iz vlade ni posvetoval z njimi o predlogu za slovenskega člana Evropske komisije.
Fotografija: Janez Janša FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Janez Janša FOTO: Voranc Vogel

Predstavniki opozicijskih SDS in NSi so danes kritizirali ravnanje vlade in koalicije v povezavi z imenovanjem nove kandidatke za evropsko komisarko Marte Kos. Med drugim so izpostavili odsotnost posvetovanja z opozicijo in pomanjkanje političnih izkušenj kandidatke, kar so prej očitali tudi Tomažu Veselu, ki je v petek odstopil od kandidature.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je v odzivu na omrežju X sporočil, da se nihče iz vlade ni posvetoval z njimi o predlogu za slovenskega člana Evropske komisije, čeprav ima »SDS kot nesporna zmagovalka volitev v Evropski parlament štiri evropske poslance, celotna koalicija pa le tri«.

Dodal je, da je bil prejšnji kandidat Tomaž Vesel, ki je v petek odstopil od kandidature za evropskega komisarja, »menda zavrnjen zaradi pomanjkanja vodstvenih, vladno operativnih in evropskih političnih izkušenj,« kar je Janša očital tudi novi kandidatki Marti Kos.

Tonin oster

»Resne države se imenovanja komisarjev lotijo popolnoma drugače – ali želijo vse stvari tempirati na točno določeno osebo zaradi njenih izjemnih političnih ali drugih izkušenj ali pa se osredotočijo na resor, ki bi ga radi imeli, in temu primerno prilagodijo kandidate,« je medtem dejal evropski poslanec iz vrst opozicijske NSi Matej Tonin.

»Če je Slovenija želela poslati točno določenega kandidata, potem je ta umik gospoda Vesela zdaj poraz predvsem za slovensko vlado, na neki način je načeta kredibilnost vlade. Če pa je Slovenija že od začetka želela štartati na pomemben resor, kar so sami zatrjevali, bi v tej luči pričakovali, da bi seveda imenovali dva kandidata, moškega in žensko, ki bi bila strokovnjaka na tem resorju, ki si ga Slovenija želi pridobiti,« je dodal.

Matej Tonin FOTO: Jože Suhadolnik
Matej Tonin FOTO: Jože Suhadolnik

Vladi je očital taktične in strateške napake od samega začetka postopka imenovanja kandidata za evropskega komisarja. Dejal je tudi, da bi »od vlade, ki stavi na feministično zunanjo politiko, [...] bilo normalno za pričakovati, da bi v Bruselj poslala dva kandidata«.

Breznik želi popolno dokumentacijo

Kritičen do ravnanja vlade je bil tudi poslanec SDS in predsednik odbora DZ za evropske zadeve Franc Breznik, ki je v izjavi med drugim dejal, da bi od predsednika vlade želel pridobiti popolno dokumentacijo glede imenovanja nove kandidatke, pa tudi »odgovor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, zakaj je zavrnila slovenskega kandidata«.

Sejo odbora DZ za evropske zadeve, ki mora podati mnenje glede predlagane kandidatke vlade za evropsko komisarko Marte Kos, bo najverjetneje sklical v petek, čeprav je več predstavnikov vlade danes dejalo, da bi si sklic seje želeli čim prej.

Breznik je poudaril, da je DZ avtonomen organ. Vladi je očital servilnost, predsednici Evropske komisije pa »ponižujoč odnos do slovenske vlade«. Tudi on je novi kandidatki Marti Kos očital pomanjkanje političnih in vodstvenih izkušenj, ki jih po njegovih besedah potrebuje evropski komisar ali komisarka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije