V piščancu iz Slovenije odkrili salmonelo
V eni proizvodni seriji piščančjih perutničk Texas perutničke z rokom uporabe 2. julij 2024 proizvajalca Perutnina Ptuj so v okviru državnega monitoringa na Hrvaškem ugotovili prisotnost bakterije salmonela.
Izdelki so bili namenjeni prodaji na Hrvaško, a k sreči so opravili analizo mesa, še preden je končalo na prodajnih policah.
Evropska agencija za varnost hrane navaja, da prisotnost salmonele v perutničkah predstavlja resno tveganje za zdravje.
S Perutnine Ptuj so nam povedali, da so bili o rezultatih vzorčenja obveščeni po preteku roka uporabe mesa, in dodali: »Ob pravilni uporabi živila (preprečevanje navzkrižne kontaminacije) in z ustrezno termično obdelavo živilo ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi. Navodilo o toplotni obdelavi je navedeno tudi na deklaraciji izdelka.«
Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali videoposnetek.