DOBRODELNO

V samostanu kuhali kurentovo obaro

Na ptujski obarjadi zbrali 5200 evrov, razdelili jih bodo v dobrodelne namene.
Fotografija: Na pogled različne, a prav vse zelo okusne! Foto: Oste Bakal
Odpri galerijo
Na pogled različne, a prav vse zelo okusne! Foto: Oste Bakal

Pustno soboto in začetek letošnjega 59. kurentovanja v najstarejšem slovenskem mestu je zaznamovala tradicionalna dobrodelna prireditev Lions Obarjada Ptuj 2019, tekmovanje v kuhanju piščančje obare, ki ji zaradi umestitve v kurentovanje
Tekmovališče na samostanskem dvorišču Foto: Slavko Kozel
Tekmovališče na samostanskem dvorišču Foto: Slavko Kozel
rečejo tudi kurentova obara. Gre za največji humanitarni, družabni, kulinarični in karnevalski dogodek na prostem v okviru lions klubov v Sloveniji in širše. Obarjada je tudi tokrat potekala v organizaciji Lions kluba Ptuj, in sicer že 14. leto zapored na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju, kjer je 22 tekmovalnih ekip z več kot 150 kuharji in pomočniki spremljalo več kot 5000 ljudi od blizu in daleč.

»V dobrodelnem izkupičku 14. Lions Obarjade, ki je sestavljen iz donacij ekip in prostovoljnih prispevkov obiskovalcev, saj je bila na vsaki stojnici blagajna za prostovoljne prispevke, se je zbralo 5200 evrov. Lions klub Ptuj bo z nakupom velikih gospodinjskih aparatov pomagal šestim družinam iz lokalne skupnosti, ponudil pomoč pri šolanju nadarjenih otrok iz socialno šibkih družin, kontinuirano pomagal družinam, ki so se znašle v socialni stiski, ter izvajal različne humanitarne dejavnosti v klubu,« je povedal podpredsednik Lions kluba Ptuj Albin Brencl.

V vetrovnem vremenu se je marsikdo ogrel z domačim žganjem. Foto: Oste Bakal
V vetrovnem vremenu se je marsikdo ogrel z domačim žganjem. Foto: Oste Bakal
Eden osrednjih projektov Lions kluba Ptuj je prav obarjada, ki lepo popestri dogajanje med ptujskim kurentovanjem. Prireditev ne bi bila tako uspešna brez sodelovanja in podpore lokalne skupnosti, prostovoljnih gasilcev, sponzorjev in donatorjev, sodelujočih ekip in spremljevalnega programa, kot je izpostavil Igor Kolar, vodja projekta pri lionsih.
Tekmovalne ekipe so na svojih stojnicah ponujale kulinarične dobrote. Foto: Oste Bakal
Tekmovalne ekipe so na svojih stojnicah ponujale kulinarične dobrote. Foto: Oste Bakal

Tudi letos so se kuharske ekipe izkazale s ponudbo domačih kulinaričnih dobrot in domače kapljice, tako da obiskovalci niso bili ne lačni ne žejni že med kuhanjem, pozneje pa so lahko še brezplačno poskusili obaro. Od stojnice do stojnice se je bilo težko prebijati, takšna gneča je bila. Obiskovalcev ni odgnal niti mrzel veter, med stenami znamenitega ptujskega samostana resa nekoliko milejši.

Še preden so tekmovalne ekipe skuhale obaro, so organizatorji poskrbeli za velik kotel okusne jedi. Foto: Črtomir Goznik
Še preden so tekmovalne ekipe skuhale obaro, so organizatorji poskrbeli za velik kotel okusne jedi. Foto: Črtomir Goznik
Piščančjo obaro je ocenila komisija v sestavi Slavko Visenjak (predsednik), Marjan Kostanjevec, Vlado Pignar in Brigita Selinšek; po njihovem mnenju so najboljšo skuhali člani domače ekipe Petovia avto, druga je ekipo Seco Tools iz Pesnice pri Mariboru, tretja pa Radio tednik Ptuj.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije