PRIZNANJE PALESTINE

V SDS in NSi predsednici DZ očitajo kršitev poslovnika, a ona odgovarja ...

Urška Klakočar Zupančič: Morebitno izpodbijanje priznanja Palestine ne bi bilo uspešno.
Fotografija: Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sinoči ocenila, da morebitno izpodbijanje priznanja Palestine s strani opozicije ne bi bilo uspešno. Kot je še dejala v Odmevih, sicer težko komentira, ali bo opozicija uporabila pravna sredstva za izpodbijanje priznanja Palestine.

V opozicijskih SDS in NSi predsednici DZ očitajo kršitev poslovnika DZ, ker je DZ sinoči glasoval o priznanju Palestine, čeprav je SDS med parlamentarno sejo vložila nov predlog posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. SDS opozarja, da bi zato lahko DZ po zakoniti poti o priznanju Palestine glasoval šele po 30 dneh.

»Prepričana sem, da je postopek pravi, prepričana sem tudi, da smo naredili pravi korak, in prav je, da nismo čakali, kajti predlog za posvetovalni referendum je bil v tem primeru eklatantno in očitno zlorabljen,« je dejala predsednica DZ.

Je kršila parlamentarna pravila?

Z očitki predsednika SDS, da je prva predsednica državnega zbora, ki je zavestno napovedala, da bo kršila parlamentarna pravila, se Klakočar Zupančičeva ne strinja.

»Sem pa zagotovo prva predsednica, ki je prekinila dolgoletno prakso zlorab posvetovalnih referendumov, ki so se uporabljali samo za zavlačevanje zakonodajnih postopkov,« je poudarila.

Ocenila je še, da so poslanci v DZ zato, da sprejemajo odločitve, posvetovalni referendumi bi morali biti uporabljeni zato, da se državljani izrečejo o pomembnih vprašanjih, ki se jih tičejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije