RAZSTAVA

V Transilvaniji so svoje duše odpirali Slovenki

Štefi P. Borko razstavlja v Gornji Radgoni Podeželje je videti, kot da se je čas tam ustavil.
Fotografija: Na odprtju so spregovorili Anja Patekar, Tatjana Karba Kotnik, Štefi in Ivo Borko
Odpri galerijo
Na odprtju so spregovorili Anja Patekar, Tatjana Karba Kotnik, Štefi in Ivo Borko

V galeriji Kulturnega doma Gornja Radgona so odprli razstavo vrhunskih fotografij Štefi P. Borko. Fotografije, ki bodo na ogled do 15. aprila, so nastale med njenim potepanjem po romunski pokrajini. Domačini so ji v Transilvaniji odstirali zasebnost in dušo, tako da so nastale še bolj domače, a po drugi strani vrhunske stvaritve. Prisotne na odprtju je pozdravila direktorica Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur Gornja Radgona Tatjana Karba Kotnik, avtorico je predstavila Anja Patekar, o razstavi pa je spregovoril avtoričin življenjski sopotnik Ivo Borko, sicer predsednik domačega fotokluba Proportio divina in Foto zveze Slovenije, ki je bil prisoten ob nastajanju fotografij.
Rdeča nit razstave so fotografije ljudi. FOTO: Oste Bakal
Rdeča nit razstave so fotografije ljudi. FOTO: Oste Bakal

Čeprav je avtorica razstavo pomenljivo poimenovala Transilvanija, to nikakor ni le razstava popotne fotografije, še manj fotoreportaža. Rdeča nit so fotografije ljudi, ki jih je ujela v objektiv v še do nedavnega zaprti, skrivnostni deželi. »Ko se je dežela enkrat odprla, je ponudila obiskovalcem vse, kar si lahko zaželijo: lepe pokrajine in mesta, podeželje, ki je videti, kot da se je tam čas že zdavnaj ustavil, in predvsem gostoljubne in prijazne ljudi. Dežela, v katero se človek zaljubi, sploh če jo pogleda skozi objektiv. In prav to se je zgodilo Štefi, ki jo je v zadnjih letih obiskala trikrat in jo spoznavala tudi s pomočjo romunskih fotografskih prijateljev. Z ljudmi je hitro navezala pristne stike in brez zadržkov so stopili pred njeno kamero. Spremljala jih je med delom, v domovih, med praznovanji, dovolili so ji, da jim je sledila celo v božje hrame,« jo je predstavil Ivo Borko.
Stane Toplak z ženo iz domačega fotokluba je navdušen nad fotografijami iz Romunije.
Stane Toplak z ženo iz domačega fotokluba je navdušen nad fotografijami iz Romunije.

Štefi P. Borko je sicer doktorica veterinarske medicine iz Gornje Radgone in dela kot specialistka male prakse v Veterinarski bolnici Lenart. S fotografijo se ukvarja od leta 2007, bolj resno pa od 2008., ko je s prijatelji soustanovila FK Proportio divina Gornja Radgona. Imela je že 14 samostojnih razstav, sodelovala je na več kot 350 skupinskih doma in po svetu ter prejela več kot 180 nagrad. Na podlagi uspehov ji je Fotografska zveza Slovenije leta 2014 podelila razstavljalski naslov mojster fotografije FZS (MF FZS), Svetovna zveza za fotografsko umetnost (FIAP) pa leta 2017 kot prvi slovenski fotografinji naziv excellence FIAP diamant 1. Bila je najuspešnejša razstavljavka FZS leta 2013 in 2. najuspešnejša leta 2014. Njen Grandmothers companion je bil razglašen za najuspešnejši posnetek FZS leta 2012 in 2013. FIAP jo je leta 2014 uvrstil med 20 svetovnih fotografinj za razstave Women’s Photo Art in FIAP, s katerimi se je predstavljal po svetu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije