SLOVENIJA ODLOČA

Zdaj ni več dvoma: Slovenci za pomoč pri prostovoljnem končanju življenja

Državljani so odločali tudi o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Sudok1 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Sudok1 Getty Images/istockphoto

Volišča po Sloveniji so ob 19. uri zaprla svoja vrata. Referendumsko vprašanje o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je v slovenski politiki in družbi poskrbelo za kar precej burnih razprav. Zagovorniki izpostavljajo pravico do dostojanstvene smrti tistih, ki neznosno trpijo, nasprotniki pa se sklicujejo na ustavno načelo nedotakljivosti življenja.

Zvečer je državna volilna komisija objavila prve delne izide referenduma. Ob preštetih 96,61 odstotka glasovnic je izid precej tesen. Za je glasovalo 54,66 odstotka volilnih upravičencev, proti pa 45,34 odstotka. Volilna udeležba je bila malo več kot 26-odstotna.

Kako so kazale javnomnenjske raziskave?

Zadnja javnomnenjska raziskava Mediane za Delo je sicer pokazala, da je 57,7 odstotka anketiranih za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, 32,1 odstotka jih je proti, približno desetina pa o tem bodisi nima mnenja bodisi ne želi odgovoriti. Če bi upoštevali opredeljene, se delež podpornikov zviša na 64 odstotkov, nasprotnikov pa na 36 odstotkov.

17 organizatorjev kampanje

V kampanjo pred posvetovalnim referendumom o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je bilo vključenih 17 organizatorjev. V SLS, NSi, SDS, Združenju Gibanje za otroke in družine, Združenju slovenskih katoliških zdravnikov, Društvu Gibanje za življenje so bili proti, predlog pa so podprli v Stranki mladih - Zeleni Evrope, Zelenih Slovenije, SD, Levici, Gibanju Svoboda, Vesni, Piratski stranki, Društvu Zelena akademija Slovenije in Društvu Srebrna nit - združenje za dostojno starost.

 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije