GIBANJE

Veseli Cicidan brez telefonov in tablic

Pravilo je bilo le eno: v gibanju morajo sodelovati otroci in starši. V Štukljevem letu poudarjajo pomen gibanja za razvoj najmlajših.
Fotografija: Ena od 22 iger Fotografije: Irena Novak
Odpri galerijo
Ena od 22 iger Fotografije: Irena Novak

NOVO MESTO – Letošnje leto je v Novem mestu Štukljevo leto, s katerim v dolenjski prestolnici zaznamujejo 120. obletnico rojstva največjega slovenskega olimpijca, Novomeščana Leona Štuklja. Že vse leto poudarjajo pomen zdravega športnega duha, ki ga je utelešal njihov someščan. Športnemu duhu se pridružujejo tudi najmlajši, s prireditvijo Cicidan, ki je praznik vrtca Ciciban Novo mesto, vrtca, ki združuje osem enot na različnih lokacijah v Mestni občini Novo mesto. »Zaposleni v vrtcu Ciciban smo pripravili raznolike gibalne dejavnosti, prilagojene starosti otrok in namenjene sodelovalnemu gibanju otrok in staršev,« pravi ravnateljica Vrtca Ciciban Novo mesto Jožica Zec in poudarja pomen gibanja za otrokov razvoj, zato se trudijo že v otroštvu ustvariti pozitiven odnos do gibalnih dejavnosti.

V želji pripraviti poseben dogodek za praznovanje vrtca je torej nastal Cicidan. Letos so ga praznovali že drugo leto v idiličnem okolju posestva Grm – Centra biotehnike in turizma Novo mesto na Sevnem pod Trško goro. In Cicidan se je zgodil 10. maja, na dan, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija leta 2002 razglasila za svetovni dan gibanja, namenjen spodbujanju telesne dejavnosti in zviševanju deleža telesno dejavnega prebivalstva. Kot je povedala vzgojiteljica Kristja Robek, so pri organizaciji Cicidneva sodelovali vsi strokovni delavci, vzdrževalci in zaposleni v upravi Vrtca Ciciban Novo mesto, po svojih močeh so v pripravah sodelovali tudi otroci. Organizirali so kar 22 različnih gibalnih dejavnosti, ki so vključevale elemente gimnastike, igro z naravnimi materiali in osnovne oblike gibanja, ki so otrokom zelo blizu. Pravilo na postajah pa je bilo le eno: sodelovanje otrok in staršev v gibanju.

Sem močan, a ne?
Sem močan, a ne?

Dogodek so posvetili tudi Štukljevemu letu in z dejavnostmi, ki so se odvijale, prispevali k »zdravemu duhu v Novem mestu«, kar je geslo Štukljevega leta 2018. Predvsem pa je bilo druženje namenjeno vsem otrokom in odraslim, ki so sodelovali in se zabavali v pripravljenih izzivih. Za konec so otroci prejeli spominsko medaljo – kot pravi olimpioniki – z motivom Cicidneva in Štukljevega leta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije