GORI ORANŽNO OPOZORILO

Veliko poplavljenih objektov, v Prekmurju toča, v Kranju drevo na avtobus (VIDEO)

Največ dežja je padlo na območju Pirana in Portoroža.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen/Delo

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da lahko ves dan pričakujemo razvoj neviht močnejše narave. Ob nevihtah z nalivi bodo možni tudi hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek ter zastajanje padavinske vode. Posamezni vodotoki lahko tudi poplavijo. Arso je zato za celotno državo izdal oranžno opozorilo.

Deževje, ki je bilo dopoldne najmočnejše na jugozahodu države in na območjih ob hrvaški meji, se postopno seli proti severovzhodu države. Največ padavin je padlo v zaledju slovenske Istre, in sicer okoli 100 litrov na kvadratni meter. Tudi reke so najbolj narasle v slovenski Istri, tekom dneva se bo naraščanje rek razširilo še na druge dele države. Tudi reke so najbolj narasle v slovenski Istri, čez dan se bo naraščanje rek razširilo še na druge dele države. 

Precej padavin je padlo tudi na Ilirskobistriškem in ob Kolpi. Drugod po Sloveniji količine padavin niso bile tako velike, v večjem delu Slovenije pa bo danes po pričakovanjih padlo 40 do 80 litrov na kvadratni meter, je za STA davi povedal meteorolog iz Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Po njegovih navedbah danes še velja razglašena oranžna stopnja vremenskega opozorila pred močnejšimi nalivi oziroma večjo količino dežja, že od sobote naprej pa bo bistveno bolje.

Zaradi močnih nalivov in vetra veliko podrtih dreves in poplavljenih objektov

Zaradi deževja z močnimi nalivi, vetrom in udari strel so na upravi za zaščito in reševanje zabeležili 60 dogodkov po različnih delih države. Pripadniki 40 gasilskih enot in drugih služb so prečrpavali vodo, odstranjevali podrta drevesa, s protipoplavnimi vrečami zaščitili objekte in jih prekrivali, odstranjevali nanose gramoza, kamenja in zemlje.

Današnje vreme je nevšečnosti povzročalo na območjih regijskih centrov za obveščanje Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje, so sporočili iz uprave.

Kot so zapisali, so meteorne vode zalivale stanovanjske in druge objekte, zaradi razmočenega terena pa so se podirala drevesa. Sprožilo se je več zemeljskih plazov, nanos zemlje in kamenja je oviral promet, zaradi zastajanja padavinske vode pa je poplavljalo ceste in poti.

V občini Kranj se je drevo podrlo na avtobus, v občini Divača pa so podrta drevesa padla na osebno vozilo. Veter je odkril streho skladišča v Kopru. Udar strele je zanetil dva požara na stanovanjskih objektih, in sicer enega v občini Vrhnika, drugega pa v občini Velike Lašče, so sporočili iz uprave.

Kot so navedli, je močno jutranje deževje tudi v Piranu povzročilo kar nekaj težav. Na Tartinijevem trgu je meteorna voda zalivala lokale, poln vode je bil tudi trg. Sprožilo se je nekaj zemljine na Oljčni poti in v bližini garažne hiše ter tudi na sprehajalni poti Piran-Fiesa.

Nad vzhodno Slovenijo nastal sistem neviht

Meteoinfo ob tem opozarja: Nad vzhodno Slovenijo je nastal sistem neviht v liniji, ki se krepi in pomika v smeri Podravja, Prekmurja in severne Hrvaške. V tem padavinskem sistemu lahko v prihodnjih urah nastanejo močnejše nevihte in krajevna neurja s silovitimi nalivi, sunki vetra in točo.

Cesta do nadaljnjega zaprta

V Divači so zaradi plazenja zemljine na osebno vozilo padla drevesa. Posredovali so gasilci ZGRS Sežana, ki so razžagali drevesa, da so rešili osebno vozilo. Cesta je zaradi sanacije do nadaljnjega zaprta, poroča uprava za zaščito in reševanje. V občini Dravograd pa so tamkajšnji gasilci iz objekta črpali meteorno vodo.

Eden od uporabnikov omrežja X je objavil video, v katerem lahko vidimo, da je Tartinijev trg v Piranu pod vodo.

Po podatkih Arsa bo večja verjetnost poplav ob vodotokih s povirji na območjih Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, Kamniško-Savinjskih Alp, Zasavja in Pohorja. V severovzhodni Sloveniji je namočenost tal že velika, kar bo pospešilo površinski odtok.

Jugozahodni veter bo prinesel tudi več vlage in energije za dolgotrajno proženje neviht, izključena ni niti toča, poleg nalivov pa bo prisoten nevihtni piš, poroča spletni portal neurje.si. Zaradi močne premočenosti tal obstaja tudi velika verjetnost proženja zemeljskih plazov, dodajajo.

Bodite pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb

Tudi Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob ujmi avgusta lani. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebno če je bila odrejena evakuacija. Zlasti naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Dopoldne bodo naraščale večje reke, ki bodo povečini hitro dosegle velike pretoke, poroča Arso. Reka Drava se lahko v soboto ob povečanem dotoku iz Avstrije ter povečanih lokalnih dotokih razlije na običajnih poplavnih območjih. Sicer se bodo v soboto hidrološke razmere umirjale, še napovedujejo.

Kakšno pa je stanje pri vas? Pišite nam preko spodnjega obrazca in pripnite fotografije ali video.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije