SPOZNAVANJE VOJAŠKEGA ŽIVLJENJA

Vojaški tabori v Sloveniji: med mladimi skokovito naraslo zanimanje zanje

Lani se je taborov udeležilo 718 mladih Slovencev. Spoznavali so vojaške veščine, opremo in oborožitev ter preživeli nekaj dni v naravi.
Fotografija: Mladi se večinoma sami odločijo za udeležbo. FOTO: Damjan Žibert
Odpri galerijo
Mladi se večinoma sami odločijo za udeležbo. FOTO: Damjan Žibert

Nedavno je strokovnjak za varnost Iztok Prezelj za Slovenske novice dejal, da so »najvišje vojaške osebe in politiki nekaterih evropskih držav v preteklih mesecih omenjali scenarije, po katerih bi lahko do širše vojne v Evropi prišlo čez 5–8 let. To je trenutno najslabši scenarij, ki se javno omenja.«

Poudaril je, da je izhodišče vsake varnostne pripravljenosti informiran posameznik, mladi pa imajo možnost obiska vojaških taborov, kjer se lahko seznanijo z vojaškim življenjem in delovanjem.

Preverili smo, kako zanimivi so vojaški tabori za mlade Slovence in česa vse se tam lahko naučijo.

Pet dni oziroma dva tedna so menda dovolj, da se fantje in dekleta seznanijo z vojaškim življenjem in delovanjem. FOTO: Špela Ankele
Pet dni oziroma dva tedna so menda dovolj, da se fantje in dekleta seznanijo z vojaškim življenjem in delovanjem. FOTO: Špela Ankele

Na leto organizirajo šest brezplačnih vojaških taborov, zanimanje narašča

Vojaški tabori se iz leta v leto krepijo. Prvega so na ministrstvu za obrambo (Mors) speljali leta 1999, prvega poletnega leta 2005. Nato so se leta 2018 odločili za več poletnih taborov na različnih lokacijah, leta 2019 pa še za organizacijo zimskih taborov.

Na leto Mors organizira šest taborov, in sicer dva petdnevna zimska in tri šestdnevne poletne za mladoletne dijake in poletni dvotedenski vojaški tabor za polnoletne dijake in študente. 

Zanimanje za obisk taborov, na katerih dijaki in polnoletni študenti urijo svoje fizične in psihične sposobnosti, se je v zadnjem letu zelo povečalo, kažejo podatki Morsa.

2023. se je vseh taborov udeležilo 718 mladih. Zimskega tabora na Bohinjski Beli se je udeležilo 80 udeležencev, drugega 65, poletnih pa skupaj 573.

Že letošnjo zimo je število skokovito naraslo. Zimskega tabora na Bohinjski Beli se je udeležilo 144 dijakov, drugega pa 103, kar je skoraj enkrat več kot lani.

Vse več je zanimanja za vojaške veščine med dekleti. FOTO: Špela Ankele
Vse več je zanimanja za vojaške veščine med dekleti. FOTO: Špela Ankele

Vsaka tretja je ženska

Organizatorji opažajo, da se vsako leto povečuje tudi delež deklet, ki so pripravljene obleči vojaško uniformo in se seznaniti z vojaškim življenjem.

Delež deklet, ki se udeležijo skoraj tedenskega ali dvotedenskega tabora, je v povprečju 31-odstoten, kar pomeni, da je vsaka tretja »tabornica« dekle. 

Med prijavljenimi so tudi povratniki, ki so se že večkrat udeležili tabora, zanje pa organizirajo zahtevnejši program usposabljanja oziroma višjo raven. 

Vsebine, ki še pritegnejo mlade

Veliko zanimanje za poletne in zimske tabore za mladoletne, ki so v času počitnic, na Morsu utemeljujejo tudi s tem, da je tabor brezplačen in hkrati vsebinsko zanimiv.

»Vsako leto si prizadevamo, da so vsebine na taborih različne in zanimive za mlado populacijo, in verjamemo, da je tudi to razlog za vse večje zanimanje zanje. Letos smo na primer med vsebine, s katerimi se mladi seznanijo, uvrstili tudi veščine s področja zaščite in reševanja, kot sta reševanje ponesrečencev izpod snežnega plazu in gašenje začetnih požarov.«

Morda se teden oziroma dva tedna ne slišita veliko, a učitelji taborov poudarjajo, da se v tem obdobju tečajniki seznanijo z vojaškim življenjem, vojaško opremo, poklici v Slovenski vojski, predvsem pa spoznajo nove prijatelje in veliko koristnih veščin za življenje. 

Tabor uspešno konča 95,3 odstotka mladih. FOTO: Damjan Žibert
Tabor uspešno konča 95,3 odstotka mladih. FOTO: Damjan Žibert

»Udeleženci usvojijo osnovne vojaške veščine, ki pomenijo dodano vrednost tudi v vsakdanjem življenju, kot so preživetje v naravi, ki vključuje pripravo kurišča, filtriranje vode, izdelavo bivaka, orientacijo v naravi ter saniteto s temeljnimi postopki oživljanja in prve pomoči. Zanimive so tudi orientacija, športne igre, streljanje z malokalibrsko puško, izdelava bivaka v zimskih in poletnih razmerah, reševanje v gorah, premikanje na smučeh ali krpljah ter gibanje v gorskem svetu pozimi.«

Obsežnejši je dvotedenski vojaški tabor za polnoletne dijake in študente, ki obsega še veščine, »ki so nujne za uspešno opravljanje bojnih nalog strelca ter preživetje na bojišču«. Ob tem so dodali še »adrenalinske« vsebine, kot so plezanje, zipline čez reko Savo, rafting ter vožnja z bojnimi vozili in vojaškim helikopterjem.

Udeleženci lahko opravijo tudi obvezno prakso, izkušnje pa kažejo, da se jih najpogosteje udeležijo študentje fakultete za družbene vede in fakultete za varnostne vede.

Leta 2023 so uvedli tudi novost, in sicer »dan za starše«, ki ga izvedejo zadnji dan tabora. »Nanje povabimo starše udeležencev, da se lahko prepričajo, kaj vse so se mladi naučili, z njimi pa se lahko pomerijo tudi v različnih veščinah. Na taborih so s simboličnimi nagradami nagrajeni najboljši posamezniki, vsi udeleženci pa lahko trajno obdržijo vojaške hlače in majico. Letos smo program obogatili še z vsebinami iz zaščite in reševanja, kot so gašenje požara, pomoč pred poplavami in premagovanje vodnih ovir,« so nam pojasnili na Morsu.

FOTO: Damjan Žibert
FOTO: Damjan Žibert

Pet odstotkov jih tabora ne zaključi, razlogi so različni

Ker so tabori brezplačni in mnogi starši opažajo, da njihovi najstniški dijaki nimajo delovnih navad, bi se morda zdelo, da otroke prijavijo prav ti, pa menda ni tako. Kot so nam dejali na Morsu, se mladi »večinoma sami odločijo za udeležbo, starši pa jih pri tem podpirajo«.

Podatki tudi kažejo, da tabori dekletom in fantom po večini ustrezajo, saj jih uspešno konča 95,3 odstotka prijavljenih. Najpogostejši razlogi za predčasni odhod pa so običajno zdravstveni ali osebni.

Pričakovanja prijavljenih se ne razlikujejo bistveno od tega, kar na taboru tudi doživijo. »Zanimivo je, da prevladujejo pričakovanja o disciplini, redu, adrenalinskih dogodivščinah, spoznavanju vojaške tehnike in seveda želja po novih prijateljstvih.«

Za udeležbo na taboru mlajše generacije ni treba biti vrhunsko fizično pripravljen, temveč je dovolj »splošna psihofizična pripravljenost«, po zakonu pa je predpisan tudi preventivni zdravstveni pregled in so kandidati pregledani v obsegu, ki je določen za vojaški tabor v Pravilniku o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev ministrstva za obrambo.

So udeleženci vpoklicani v primeru vojne ali za pomoč pri varovanju države?

Podatki tabornikov se uporabijo le za organizacijo vojaških taborov, v vojaško evidenco pa se vpišejo, ko postanejo polnoletni. O tem jih Mors obvesti »s prijaznim vabilom, da se udeležijo seznanitve ob vpisu v vojaško evidenco, kjer jih obvestimo o vseh podrobnostih in zanje organiziramo tudi dodatne seznanitve z življenjem in delom v Slovenski vojski«.

Ste opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali videoposnetek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije