VROČE

Vojna na Slovenskih železnicah: kaj Albert Pavlič očita Silvu Berdajsu

Objavljamo pismo delavskega direktorja.
Fotografija: Albert Pavlič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Albert Pavlič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – V četrtek je sklicana seja sveta delavcev kapitalsko povezanih družb (KPD), na kateri bodo ocenjevali delo delavskega direktorja Slovenskih železnic (SŽ) Alberta Pavlič. Tega čudi, da je za izgubo zaupanja izvedel šele iz medijev. Po njegovem mnenju bi bilo mogoče vse vzroke nezaupanja odpraviti s pogovorom, piše Silvu Berdajsu, predsedniku sveta delavcev KPD SŽ. V nadaljevanju ga naproša za pojasnila in odgovore na vprašanja, saj verjame, da je svoje delo vedno opravljal v dobro in korist vseh zaposlenih na SŽ, pošteno, v dialogu z drugimi déležniki na SŽ in transparentno:

»1. Kateri konkretni razlogi so vas vodili (prosim če mi jih sporočite), da ste izgubili zaupanje vame (prosim če jih navedete)?
2. Kaj je morebitni dodatni razlog (morebiti moje sindikalno delo?) za izgubo zaupanja, ki ste ga navedli za medije?
3. Prosim da mi tudi navedete vse utemeljitve oziroma razloge posameznih članov sveta in reprezentativnih sindikatov v skupini SŽ, ki jih omenjate v obrazložitvi dnevnega reda.
4. Zakaj niste uporabili določb XII. poglavja Medsebojne pravice in dolžnosti poslovodstva (delavki direktor) in SD Dogovora o ustanovitvi sveta delavcev kapitalsko povezanih družb in sporazumom o njegovih pristojnosti ter dogovorom o sodelovanju delavcev pri upravljanju, katera vam nalaga, da je sodelovanje in nekonfliktno reševanje nasprotij temelj za iskanje skupnih interesov v procesu dela in poslovanju družb v skupini SŽ, kar bi lahko storili bodisi osebno bodisi na arbitražnem svetu, v kolikor bi iskali obojestransko pozitivno rešitev?
5. Zakaj vi, kot predsednik Sveta delavcev KPD, kot sekretar Sindikata strojevodij ter predstavnik zaposlenih v kar treh nadzornih svetih v Skupini (SŽ, d.o.o., SŽ – Infrastruktura, d.o.o., in SŽ – ŽGP, d.d.), ne boste podprli imenovanje delavskega direktorja, predstavnika zaposlenih v družbi SŽ – Potniški promet, d.o.o, in ki je bil izvoljen na seji Sveta delavcev SŽ - Potniški promet, d.o.o., s kar osmimi glasovi za od skupno desetih možnih. Ob tem sploh ne morem dojeti takega odkritega nasprotovanja predstavnika, varuha in zaščitnika pravic delavcev imenovanju legitimno izvoljenega predstavnika zaposlenih?«

Dodaja, da nikoli ni bil bil objekt kriminalistične preiskave oziroma sumov preiskave kakršnih koli kaznivih dejanj: »Na SŽ sem vedno in izključno deloval v interesu vseh zaposlenih, zato me zelo žalosti, da bom moral v nadaljevanju uporabiti vsa možne poti, ki so mi na razpolago za ohranitev mojega dobrega imena in poštenega dela.«

Politično naročilo?

»Ob vsem zapisanem se ne morem znebiti občutka, da je izguba vašega zaupanja do mojega dela kot Delavskega direktorja SŽ, pogojena z morebitnim političnim naročilom od zunaj … Ugotavljam namreč, da so že vrsto let določeni posamezniki in skupine zelo vztrajne in motivirane, da bi bil razrešen kot član poslovodstva in delavski direktor, s tem pa bil tudi okrnjen ugled in delovanje največjega in najštevilnejšega, samostojnega in neodvisnega sindikata na SŽ, Sindikata železničarjev Slovenije (SŽS). Sumim tudi, da bi lahko z mojo odstranitvijo z mesta člana poslovodstva in Delavskega direktorja, nekateri (upam, da ne tudi vi?) želeli vzpostaviti pogoje za nenadzorovano okoriščanje posameznikov in skupin v posameznih odvisnih družbah SŽ.

Spoštovani predsednik Sveta delavcev KPD, prav tako vam tudi sporočam, da sem še vedno član SDS, tako, da tudi v prihodnje ostajava še naprej dolgoletna strankarska kolega,« je zaključil javno pismo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije