EU

Von der Leyenova morala prestaviti predstavitev komisarske ekipe zaradi Slovenije

Kdaj se bo srečala z Marto Kos še ni znano.
Fotografija: Kdaj se bo Ursula von der Leyen  srečala z Marto Kos še ni znano. FOTO: Johanna Geron Reuters
Odpri galerijo
Kdaj se bo Ursula von der Leyen  srečala z Marto Kos še ni znano. FOTO: Johanna Geron Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predstavitev sestave prihodnje komisije v Evropskem parlamentu, sprva predvideno za sredo, preložila na prihodnji torek, saj Slovenija še ni zaključila postopka imenovanja komisarske kandidatke, so sporočili danes v Bruslju.

image_alt
Marta Kos dala soglasje, vlada potrdila njeno kandidaturo

Kot je navedel tiskovni predstavnik komisije Eric Mamer, je slovenska vlada Evropsko komisijo obvestila, da bo slovenski parlament stališče o kandidatki Marti Kos podal v petek. Šele nato bo lahko zaključila postopek in novo kandidatko uradno predlagala.

Kdaj se bo srečala z Marto Kos še ni znano 

Zato je komisija po Mamerjevih besedah Evropski parlament zaprosila, da preloži predstavitev sestave prihodnjega kolegija komisarjev vodjem političnih skupin Evropskega parlamenta s strani predsednice von der Leyen, dokler seznam kandidatov ne bo dokončan.

Von der Leyen se bo tako srečanja konference predsednikov parlamenta udeležila prihodnji torek v Strasbourgu, kjer bo prihodnji teden potekalo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta.

Pričakovati je, da bo predsednica komisije pred tem opravila pogovor z novo slovensko kandidatko, pri čemer pa še ni znano, kdaj. Mamer je v odgovoru na vprašanje STA o morebitnem srečanju von der Leyenove in Kosove pojasnil, da je oziroma bo predsednica v stiku z vsemi kandidati in kandidatkami za položaje v komisiji, saj jih želi spoznati.

Slovenska vlada je v ponedeljek po odstopu dosedanjega kandidata Tomaža Vesela za ta položaj nominirala nekdanjo diplomatko Marto Kos, a preden bo kandidaturo uradno potrdila in posredovala v Bruselj, mora pridobiti še mnenje pristojnega odbora DZ. To naj bi se zgodilo v petek.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije