VREMENSKE NEVŠEČNOSTI

Huda ura udarila po Sloveniji: poplavljalo stanovanjske objekte, več kot 100 klicev na pomoč (FOTO in VIDEO)

Ponekod po Sloveniji predvsem na severovzhodu Slovenije, na Štajerskem je zaradi lokalnih neviht in neurij promet močno oviran.
Fotografija: Kidričevo. FOTO: Facebook/Neurje.si
Odpri galerijo
Kidričevo. FOTO: Facebook/Neurje.si

V Avstriji, blizu meje s Slovenijo, sta se nahajali dve močnejši nevihtni celici, ki sta dosegli našo državo. Še posebej močna je bila videti nevihta, ki je dosegla Štajersko. Prinesla je točo, sunke vetra in nalive, so opozorili. O nevihtah in toči so med drugim poročali iz naselij Rače, Hoče, Miklavž na Dravskem polju in Kidričevo pri Ptuju so objavili uporabniki Facebook strani Neurje.si.

Meteorolog Blaž Šter z Arsa pa je za STA dejal, da sta nastali dve močnejši nevihti, ki sta bili najprej nad Avstrijo. Vzhodnejša in silovitejša nevihta se je pomaknila nad Štajersko. Sprva je severno od Maribora oslabela, potem pa se je precej okrepila zahodno od Maribora in povzročila »precej debelo točo, močne sunke vetra in tudi nalive«.

Na postajah Arsa so zabeležili močan naliv na Hočkem Pohorju, kjer je padlo 56 milimetrov padavin in tudi toča, na letališču Edvarda Rusjana Maribor pa je bil močan naliv, zabeležili so tudi najmočnejši sunek vetra, in sicer 76 kilometrov na uro. Ta nevihtna celica se zdaj pomika proti Hrvaški in je nekoliko oslabela.

Nevihta na Gorenjskem pa se od Jezerskega pomika proti vzhodu in nekoliko tudi južneje, prehodno je oslabela nato pa se znova okrepila.  Nevihta je nastala tudi južno od Slovenj Gradca, a je po besedah dežurnega meteorologa ne povzroča večje nevarnosti.

Težave tudi v prometu

Ponekod po Sloveniji predvsem na severovzhodu Slovenije, na Štajerskem je bil zaradi lokalnih neviht in neurij promet močno oviran. Voznike pozivamo naj se ne ustavljajo na avtocesti in pod nadvozi. Vozite previdno in prižgite luči, opozarja Prometno-informacijski center. 

Portal neurje.si dodaja, da lahko zaradi ugodnih vetrovnih razmer pričakujemo nastanek močnih (tudi superceličnih) neviht, ki se bodo sprva v popoldanskem času pojavljale v Avstriji in nato tudi v Sloveniji.

V poznem popoldnevu oziroma večeru so nevihte dosegle tudi severni in severovzhodni del Slovenije ter se pomikale v smeri proti jugovzhodu, piše neurje.si. »Ob takih pogojih lahko nastane kako krajevno neurje z debelo točo, nevihte pa lahko ob močnem nalivu spremlja nevihtni piš oziroma veter.« Najvišje dnevne temperature so bile od 25 do 31 stopinj Celzija, kar je prispevalo k dodatni nestabilnosti.

Kakšno vreme lahko pričakujemo čez vikend?

V soboto bo delno jasno. Popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici države. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, najvišje dnevne od 25 do 30 stopinj Celzija.

V nedeljo bo delno sončno, občasno bo povečana koprenasta oblačnost. Pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek bodo padavine od zahoda postopno zajele večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte. Malo hladneje bo.

Je tudi vam vreme povzročalo težave? Kontaktirajte nas.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije