NAPOVED

Vse do torka lahko sneži

Najbolj zanesljive so kratkoročne vremenske napovedi, letošnja zaobljuba pa naj bo, da bomo zmanjšali obremenitve okolja.
Fotografija: Medved zimo prespi v rahlem spanju, vendar to ni pravo zimsko spanje, saj pogosto zapusti brlog. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Medved zimo prespi v rahlem spanju, vendar to ni pravo zimsko spanje, saj pogosto zapusti brlog. FOTO: Guliver/Getty Images

Ko se leto izteka, običajno naredimo načrte za novo leto, zanima nas prihodnost. Pri vremenu je zaenkrat tako, da so napovedi najbolj zanesljive za kratko obdobje.

​Za nami je silvestrska noč, ki je bila oblačna, ponekod je prinesla rahlo rosenje, v začetku novega leta pa celo rahlo sneženje. Zbudili smo se v delno jasen prvi dan leta, ponekod po nižinah je bil meglen ali zakrit z nizko oblačnostjo. Prvo januarsko jutro je bilo hladno, temperature so bile od –4 do 0 °C, ob morju okoli 4 °C.


​Zanimajo nas obeti za leto 2019. Angleška meteorološka služba (Met Office) je objavila napoved globalne temperature zraka za leto 2019, ki predvideva, da bo spet blizu temperaturnih rekordov zadnjih nekaj let zaradi podnebnih sprememb in dodanega vpliva pojava El niño, pojava nihanja temperature na stičišču zraka in vodne gladine v zahodnem delu Tihega oceana, ki ga pogosto spremljajo poplave, suše in druge neugodne vremenske razmere. Ime El niño v španščini pomeni deček, pisano z veliko začetnico se sicer nanaša na Jezusa kot otroka, kar izhaja iz dejstva, da je pojav običajno opazen na zahodni obali Južne Amerike v času božiča. Med pojavom je na površju mogoče videti krožne tokove zraka, ki prenašajo segreto vodo in zrak proti zahodu. Zahodni del Tihega oceana ima tedaj toplejše in bolj vlažno podnebje, njegova vlaga pa se odlaga v tajfune in tropske viharje. Tudi gladina oceana je lahko višja. Svetovna meteorološka organizacija je objavila, da je na osnovi modelskih napovedi in ekspertnih analiz od 75 do 80 odstotkov možnosti, da se od decembra do februarja 2019 razvije šibek signal El niño, in okrog 60 odstotkov za obdobje od februarja do aprila. Angleška prognoza je, da bo globalna temperatura med 0,98 °C in 1,22 °C nad povprečno temperaturo predindustrijske dobe v obdobju 1850–1900. Po letu 1850 je bilo leto 2016 najtoplejše, s temperaturo 1,15 °C nad baznim obdobjem. Njihove ocene kažejo, da bo tudi letošnje leto eno najtoplejših po letu 2000.

Medved zimo prespi v rahlem spanju, vendar to ni pravo zimsko spanje, saj pogosto zapusti brlog. FOTO: Guliver/Getty Images
Medved zimo prespi v rahlem spanju, vendar to ni pravo zimsko spanje, saj pogosto zapusti brlog. FOTO: Guliver/Getty Images
Ob začetku leta pogosto naredimo tudi zaobljube; pravilno bi bilo, da si zadamo jasno zaobljubo, da bomo zmanjševali obremenitve okolja in čuvali naš košček planeta.

Zimsko spanje

Ob zimskem sprehodu po gozdu srečujemo veliko srnjadi, pot nam tu in tam preseka veverica ali ptica. Zmotimo njihov mir. Nekatere so umaknjene, v stanu zimskega spanja ali hibernacije. To je stanje telesne neaktivnosti živih bitij, ko se jim umiri srčni utrip, zniža se telesna temperatura, zmanjša se presnovna aktivnost. Glavni namen je, da se zmanjša poraba energije v zimskem času, ko običajno ni dovolj virov hrane. Hibernacija lahko traja od nekaj dni do več tednov, odvisno od živalske vrste, temperature okolice in letnega časa. Sprožijo jo okoljski dejavniki, kot sta nižanje temperature zraka in krajšanje dolžine dneva, ki vplivajo na izločanje določenih hormonov v organizmu. Preden preidejo v stanje prezimovanja, veliko vrst živali poje ogromno hrane; ta se nalaga v maščobne zaloge, da bodo lahko preživele zimo. Med hibernacijo je telesna temperatura uravnana na 20 °C ali še več pod običajno. Kadar je zunanja temperatura med 5 in 15 °C, ji sledi telesna, če pa je nižja, živali porabljajo zaloge energije, da se telo ne ohladi preveč. Marsikatera žival počiva v brlogu, kjer ima zaloge hrane. Mednje spada medved: zimo prespi v rahlem spanju, vendar to ni pravo zimsko spanje, saj pogosto zapusti brlog. Medvedka celo koti. Telesna temperatura se zniža le za 2 °C. Medved miruje več mesecev, zunanja temperatura je lahko vseskozi pod ničlo. Visoko telesno temperaturo vzdržuje samo z intenzivno presnovo. Pozimi ne pije in se ne hrani. Ker ne iztreblja, se mu v telesu kopičijo strupeni produkti presnove, in ob stradanju jih nevtralizira.

G+M+B 2019

Namesto beganja po nakupovalnih središčih se med prazniki rada ozrem v tradicijo. V prvem januarskem tednu pride na vrsto še en praznik, 6. januarja so sveti trije kralji. Dolga tradicija praznika sega v prva stoletja krščanstva, ko je bil celo bolj pomemben od božiča. Na hišah vernikov, ki na tretji sveti večer pokadijo in blagoslovijo svoje domove, lahko vse leto vidimo napis G+M+B. To so kratice imen svetih treh kraljev, poleg njih je tekoča letnica. Marsikje v Sloveniji pa tudi severno od nas je na ta dan razširjen običaj, da po hišah hodijo koledniki in pojejo. Na Finskem spečejo piškote v obliki zvezde, nato jih vsakdo zlomi v dlani in si nekaj na skrivaj zaželi. Finci na ta dan tradicionalno podrejo božično drevo.
Naj vam zaželim prijetno, zdravo in vremensko mirno leto 2019.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije