Z domačim žganjem odganja bolezen

Utrip na novomeški tržnici ni zamrl, čeprav je kupcev manj. Vsi prodajalci imeli rokavice in zaščitne maske, tudi razkužila.
Fotografija: Alojz Škrbina
Odpri galerijo
Alojz Škrbina

»Nekaj zaloge hrane imam, tako da lačni ne bomo, vsekakor pa grem raje na tržnico kot v trgovino. Tu je le manj ljudi na kupu, pa še hrana je domača, slovenska. Solati iz Italije, ki jo prodajajo v tujini, ne zaupam ravno,« se nasmehne upokojenka Rozi Golob, ki je včeraj dopoldne nakupovala na novomeški tržnici, kjer je najbolj živahno ob ponedeljkih, petkih in sobotah. Pretirane gneče včeraj ni bilo, ravno prav, bi rekli, glede na priporočila o varni razdalji med ljudmi in izogibanju gneče. Prav vsi prodajalci so imeli rokavice in zaščitne maske, tudi razkužila.

Novomeška tržnica je precej odprta. To je bilo še do nedavnega predvsem v mrzlih dneh moteče, a v teh kriznih razmerah vsekakor boljše, kot če bi bila v zaprtem prostoru. »Kupcev ni ravno veliko, opažam pa, da ljudje bolj zaupajo takšnim nakupom kot nabavi v trgovini. Mi bomo vztrajali, dokler bomo zdravi,« pravi Mojca Kramarič iz Rosalnic pri Metliki, ki jo poznamo po blagovni znamki Domače dobrote Mojca. Na njeni prodajni mizi je na voljo marsikaj: od kruha, sladic, potic, mlincev, rezancev.
Irena Pust Rangus
Irena Pust Rangus
»Ker je čas pred veliko nočjo, sprejemamo naročila za potice in druge sladke dobrote, naročeno pripeljemo tudi na dom,« pravi Belokranjka in pove, da v Metliki, ki je bila eno prvih žarišč novega koronavirusa pri nas, ni več čutiti panike, tisti prvi okuženi so namreč v karanteni. »Treba se je držati navodil in skrbeti zase, da ne bomo virusa širili naprej, tudi zato imam vse, kar prodajam, zavito in pokrito. Življenje v Beli krajini se je vsekakor že spremenilo. Ulice so večinoma prazne, je pa bilo v nedeljo precej sprehajalcev ob Kolpi. »Občutno več jih je bilo kot nekdaj in srečali smo lahko tiste, ki jih sicer nikoli nismo. Očitno bo ta kriza, ki jo je povzročil virus, določene stvari spremenila in bo čas za stvari, za katere ga prej ni bilo. Pa tudi krajina se bo zagotovo spremenila. Na poljih že veliko ljudi pripravlja vse za setev in sajenje. Tudi njive, ki so jih v preteklosti pustili, da so se zarasle, bodo prej ali slej obdelane,« je prepričana sogovornica, ki upa, da izredne razmere ne bodo trajale predolgo. Ima namreč dva zaposlena in mesec ali dva bo še kako šlo z zagotavljanjem plač, če pa bo takšno stanje kar trajalo, bo zagotovo nastal problem.
Kot je povedala Irena Pust Rangus, ki ima v Radovlji v občini Šmarješke Toplice doma vrtnarijo, cen prodajalci na tržnici zdaj, ko je zavladala takšna nakupovalna evforija, niso višali. Je pa ponudba na njeni prodajni mizi res pestra. Z ogrevanimi rastlinjaki zagotavlja že prvo mlado domačo zelenjavo, na primer rdečo redkvico in solato, sicer pa je mogoče pri njej kupiti vse; od kislega zelja in repe, vložnin, suhega mesa do različne zelenjave, svežino katere zagotavljajo s hladilnico, ter rož in sadik.

Diši po veliki noči

To, da nas le še slabi trije tedni ločijo od velike noči, je zaznati pri prodajnem pultu Alojza Škrbine. Na njegovi domačiji v Vinici pri Šmarjeti so pripravili prekajene šunke, želodčke, plečeta, klobase in druge mesne dobrote. »Kar zredimo v domačem hlevu, to tudi predelamo. Imamo prašiče, govedo, ovce, kokoši ter sadovnjak in vinograd ter kmečki turizem,« pove Alojz, ki je prav tako poskrbel za higienske standarde, ki jih zahteva boj proti novemu koronavirusu. Ne le z zaščitno masko in rokavicami. Tudi z razkužilom. Uporablja domače žganje, in sicer cvet, ki je vsaj 82-odstotni alkohol. Z njim si razkužuje roke, malo v šali, malo zares pa pripomni, da je priporočljivo za uničevanje virusov tudi grgranje žganja. Kako lahko zaščitne maske naredimo sami, nam je zaupala prodajalka na tržnici Jožica Grajžl iz Spodnjega Starega Grada pri Krškem, ki ponuja zelenjavo, vložnine, kruh in sladke dobrote. »Zaščitne maske si lahko sešijemo sami iz flanele. Najbolje, da je blago v več plasteh. Seveda jih moramo menjavati, so pa pralne,« poudari.

Mesto sameva

V mestnem jedru ljudi skoraj ni, čutiti je mir. Lokali so zaprti, prav tako večina trgovin, lekarne obratujejo, le da je vanje vstop omejen na enega ali dva kupca hkrati, tako da morajo drugi čakati pred vrati. Le v Rozmanovi ulici je precej živahno. Tu namreč nadaljujejo dela, povezana s prenovo mestnega jedra, zdaj so delavci začeli arheološko sondiranje.
Kupcev je bilo na novomeški tržnici včeraj ravno za sproti.
Kupcev je bilo na novomeški tržnici včeraj ravno za sproti.

V podjetjih večinoma poskušajo čim bolj normalno nadaljevati proizvodnjo, seveda pa se je povsod spremenil higienski režim zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa. V Revozu, ki je največji slovenski izvoznik in zaposluje približno 3400 ljudi, je bolj kot redna dobava sestavnih delov, ki je že otežena, problem zagotavljanje prihoda zadostnega števila delavcev na delo, na kar vpliva predvsem ukinjen javni avtobusni promet.

Na vhodih merijo temperaturo

Tudi v Krki so uvedli številne ukrepe za zmanjševanje možnosti širjenja okužb, med drugim od četrtka popoldne na vseh lokacijah Krke, d. d., Novo mesto v Sloveniji na vhodih v podjetje merijo telesno temperaturo sodelavcev in obiskovalcev. »Ne glede na dano situacijo vsi potrebni delovni procesi za proizvodnjo zdravil potekajo nemoteno. Proizvodnja poteka kot običajno in zdravila dobavljamo različnim trgom. Kljub odsotnosti določenega števila zaposlenih z otroki zaradi zaprtja vrtcev in šol bomo poskrbeli za organizacijo dela, ki bo zagotavljala kontinuiteto delovnih procesov. Sodelavci, katerih delo je nujno za delovanje podjetja v teh razmerah, bodo tudi v prihodnjih dneh delali. Drugi sodelavci, katerih prisotnost v tem času ni nujno potrebna za zagotavljanje izdelkov, bodo do vključno 31. marca ostali doma na čakanju,« so pojasnili v Službi za odnose z javnostmi Krke, tovarne zdravil, d. d., Novo mesto. 
Sicer vedno prepolno parkirišče na novomeškem Novem trgu sameva. FOTOGRAFIJE: Tanja Jakše Gazvoda
Sicer vedno prepolno parkirišče na novomeškem Novem trgu sameva. FOTOGRAFIJE: Tanja Jakše Gazvoda

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije