ČEBELE

Za lepšo prihodnost naših čebel

Pomembne so za naš obstoj, zato skrbimo, da jih bomo ohranili. Čebelarstvo omogoča tudi nova delovna mesta in nove priložnosti.
Fotografija: Hover med okrogla miza FOTO: Jernej Kokol
Odpri galerijo
Hover med okrogla miza FOTO: Jernej Kokol

LJUBLJANA – Čebelarstvo je v Sloveniji panoga z dolgo in bogato tradicijo, čebele pa imajo pri nas tudi velik simbolni pomen, pojavljajo se v pregovorih in veljajo za zgled pridnosti ter sodelovanja. Po treh letih prizadevanja je bila Slovenija uspešna v svoji pobudi in letos tako prvič zaznamujemo 20. maj za svetovni dan čebel.

»Svet se mora vsaj en dan na leto zavedati, kako pomembne so čebele za naš obstoj. Treba je ukrepati in ustvariti razmere, da jih bomo ohranili. Če bomo prisluhnili njihovim potrebam, bo tudi nam bolje,« je poudaril Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, na okrogli mizi, ki so jo pred svetovnim dnevom čebel v ljubljanskem botaničnem vrtu organizirali v podjetju Hofer, da bi tako še močneje podprli pobudo za zaščito in ohranjanje, kot pravijo, naših najmanjših partneric. Sicer pa so se prav vsi sogovorniki strinjali, čeprav prihajajo z različnih področij delovanja, da čebele v Sloveniji potrebujejo več pozornosti, saj sta od pridnih malih delavk odvisni naša prihodnost in kakovost življenja.

»Čebele imajo lahko velik pomen za narodno zavest, predstavljajo tudi slovenstvo, našo narodno kulturo,« je poudaril Matej Kotnik, župan občine Lukovica, tudi sam navdušen čebelar. Tanja Strniša, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pa je izpostavila, da je odziv na pobudo za uvedbo svetovnega dneva čebel izjemen uspeh za Slovenijo, hkrati pa je to dodatna velika zaveza in dolžnost. »Ni namreč dovolj, da o pomenu čebel govorimo enkrat na leto, ves čas moramo delovati za njihovo zaščito in razvoj čebelarstva.«

Čebelarstvo ne nazadnje omogoča tudi nova delovna mesta, nove priložnosti, na primer razvoj čebelarskega turizma in izdelkov z dodano vrednostjo. Odličen primer slednjega je podjetje Medex, kjer v sodelovanju z več kot 2000 slovenskimi čebelarji že več kot 60 let plemenitijo tradicijo čebelarjenja s proizvodnjo prehranskih dopolnil. »Čebele so res neverjetne – njihova organizacija, sodelovanje, smisel za red, racionalnost in pregovorna pridnost so lastnosti, ki so nam lahko vsem vodilo in vsakodnevni navdih,« pravi Aleša Mižigoj, direktorica podjetja.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije