MEDVED MITKO

Za njim žaluje tudi Tina Gaber, ministrstvo je žalostna novica presenetila

Ministrstvo za naravne vire in prostor je ob evtanaziji medveda Mitka napovedalo ukrepanje.
Fotografija: Ministrstvo za naravne vire in prostor je ob evtanaziji medveda Mitka napovedalo ukrepanje. FOTO: Jack Mifflin Four Paws
Odpri galerijo
Ministrstvo za naravne vire in prostor je ob evtanaziji medveda Mitka napovedalo ukrepanje. FOTO: Jack Mifflin Four Paws

Kot smo že poročali, je partnerka predsednika vlade Tina Gaber sporočila, da so te dni uspavali medveda Mitka, ki je več kot 25 let živel na turistični kmetiji Abram na Nanosu.

Ministrstvo bo ob evtanaziji medveda Mitka imenovalo strokovno komisijo

Pretekli teden je veterinar zaradi slabega zdravstvenega stanja izvedel evtanazijo medveda Mitka na Turistični kmetiji Abram, so potrdili z ministrstva za naravne vire in prostor. Novica jih je presenetila, zato bodo imenovali strokovno komisijo, ki bo pregledala izvedene postopke in preučila ukrepe za boljše bivalne pogoje medvedov v ujetništvu.

image_alt
Avstrijci hoteli odpeljati Tima, Mici, Mitka, Mašo in Feliksa. »Ni šans!« (FOTO)

Kot so še zapisali na ministrstvu, je bil medved Mitko eden od zadnjih štirih medvedov, za katere so pristojne institucije izdale dovoljenje za bivanje v ujetništvu do njihove smrti, in sicer med letoma 2004 in 2006. Pozneje je bila uveljavljena nova uredba o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah, ki zadrževanja osebkov, odvzetih iz narave, ne dovoljuje več.

Na ministrstvu za naravne vire so informacijo o evtanaziji Mitka zaradi slabega zdravstvenega stanja prejeli danes, novica pa jih je presenetila. »Po informacijah Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bil razlog napredovano srčno popuščanje, ob posegu pa je bil prisoten tudi veterinarski inšpektor. Obvestilo nas je presenetilo, saj je veterinarska inšpekcija ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano doslej poročala, da je zdravstveno stanje medvedov dobro,« so zapisali.

Na ministrstvu so poudarili, da so v zadnjih mesecih, po nastopu mandata aktualnega ministra Jožeta Novaka in pozivu mednarodne nevladne organizacije Štiri tačke - ta je opozarjala na domnevno neprimerne pogoje in slabo veterinarsko oskrbo medvedov v ujetništvu -, okrepili aktivnosti na tem področju. Zatrdili so, da si prizadevajo za ustreznejšo ureditev bivanja medvedov v ujetništvu, po potrebi, če bivalni pogoji ali veterinarska oskrba živali ne bi bili ustrezni, pa bi podprli tudi njihove preselitve.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije