ZAPOR DO TREH LET

Za prvi april nategnil gasilce

Neslani šaljivec poklical 112 in prijavil požar.
Fotografija: V PGD Begunje so ponosni, da je operativna tudi desetina gasilk. FOTO: PGD Begunje
Odpri galerijo
V PGD Begunje so ponosni, da je operativna tudi desetina gasilk. FOTO: PGD Begunje

BEGUNJE NA GORENJSKEM –Kdor si je za veliko noč, ki je letos padla na 1. april, dan norcev, upal nategniti gasilce, mu res manjka kolešček v glavi, bi rekli. Povejmo, da so to dekleta in fantje, ki so pripravljeni ob vsakem pozivu na telefonu vstati od prazničnega kosila, pustiti delo na njivi, v delavnici ali zapustiti družinski piknik, rojstni dan otroka ... in oddrveti proti gasilskemu domu ter odhiteti na požarišče reševat življenja in domove. In seveda pri tem tvegati svoje zdravje in življenje.
Pa se je zgodilo, da so na velikonočno nedeljo, natanko ob 14. uri in 52 minut, člani PGD Begunje na Gorenjskem, Radovljica in Hlebce dobili poziv, da gori stanovanje v bloku v Begunjah.
Gasilski dom PGD Begunje na Gorenjskem FOTO: Boštjan Fon
Gasilski dom PGD Begunje na Gorenjskem FOTO: Boštjan Fon

V begunjski gasilski enoti se je na poziv odzvalo 13 gasilcev, ki so brez omahovanja prekinili družinsko nedeljsko popoldne in prihiteli do gasilskega doma.

Predsednik društva Klemen Štefelin po naključju stanuje blizu omenjenega bloka: »Mimogrede sem šel pogledat, kaj se dogaja, da bi fantom sporočil stanje, za kakšen požar gre ... Pa ni bilo ne dima ne ognja, nič se ni dogajalo.«
Na dvorišču gasilskega doma so dekleta in fantje kar se da hiteli, pri požarih je namreč ključen reakcijski čas; če gasilci pridejo dovolj zgodaj, lahko ogenj hitro omejijo in večja je možnost reševanja ljudi in manjša je škoda.
Vodja intervencije Rok Justin nam je povedal, da je bil med prvimi v gasilskem domu: »V našem društvu se nas je odzvalo 13, skupaj z ostalima dvema društvoma pa okoli 35. Oblačili smo se in pripravljali na izvoz, nekateri so že čakali v gasilskem avtomobilu, ko je prišel preklic, da požara v resnici ni.«
Stanovanjski blok, ki ni gorel. FOTO: Boštjan Fon
Stanovanjski blok, ki ni gorel. FOTO: Boštjan Fon

Gasilci so ustavili intervencijo in za trenutek obsedeli v avtomobilu.
»Saj je lepo, da se ljudje šalimo, smeh je pol zdravja. Ampak če nas takole nekdo po domače rečeno našpona, ni prijetno.«
V trenutku, ko je Štefelin prispel na dvorišče gasilskega doma, je bil požar že preklican.
»Kaj si misliš? Nič si ne misliš, čudno je. Odzovemo se v vsakem primeru, ni besed ...« nam je stoično pokomentiral predsednik društva, ki združuje kar 320 članov. Od tega je seveda aktivnih, operativnih trideset. A pozor, med njimi je desetina deklet. V radovljiški občini pokrivajo največje območje.

A številke tudi zgovorno povedo, da PGD Begunje niso samo gasilci, ampak ima društvo mnogo širši družbeni pomen. Ljudje se z gasilskim društvom identificirajo, vsi so del gasilcev, ki je del skupnosti, njeni člani verjamejo, da je najbolje za svojo varnost poskrbeti kar sam. Poleg izpostavljanja nevarnosti člani opravijo tudi ure in ure prostovoljnega, včasih smo rekli udarniškega dela. Pa pride na pot barabin, ki se iz vsega opisanega ponorčuje. Cinizem najslabše vrste, ki je kaznivo dejanje.
Kranjski policisti zadevo preiskujejo. Kdor zlorabi številko 112 in gasilci, policisti, reševalci ukrepajo brez potrebe, se ga kaznuje z zaporom do treh let. Kdor zlorabi klic na pomoč za neslano šalo, je zagotovo vreden vsega prezira. Jaroslav Jankovič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije