INFLACIJA

Za smučarske vozovnice bo treba letos odšteti več

Žičničarje skrbijo tudi stroški elektrike, predvsem nov sistem obračunavanja omrežnine.
Fotografija: V novo sezono gledajo z optimizmom. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
V novo sezono gledajo z optimizmom. FOTO: Leon Vidic

Kljub lanski zeleni zimi žičničarji v prihajajočo novo smučarsko sezono gledajo z optimizmom. "Vseeno smo optimistični in verjamemo, da bo letošnja sezona čisto nekaj drugega kot lanska. Po velikih izvedenih investicijah v lanskem letu smo pripravljeni na novo sezono," je dejal predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Boštjan Paradiž, tudi direktor podjetja Vabo, ki upravlja smučišče na Kopah, in ocenjuje, da so pogoji za delo in osnova za letošnjo sezono odlični.

Kot večino Slovencev pa tudi njega skrbijo stroški za električno energijo. Potrebujejo jo namreč za zasneževanje smučišč, ne vedo pa še, kolikšen strošek bo elektrika po novem sistemu zaračunavanja omrežnine. 

»Mislim, da nam trenutni sistem ni naklonjen. Pričakujemo še določene spremembe, kajti naša delovna intenzivnost je ravno v zimskih mesecih, ko bodo, kot beremo, tarife bistveno višje, kot so bile prejšnje leto,« je zaskrbljen Paradiž.

Opozoril je, da ekonomske razmere pri nas niso takšne, da bi lahko cene smučarskih vozovnic »dražili v nebo«, saj potem ne bi mogli računati na dovolj domačih in tujih gostov. Predsednik združenja žičničarjev sicer verjame, da bodo skupaj z gospodarsko in obrtno zbornico ter s posluhom vladerazmerja poskušali še enkrat definirati.

Zaradi inflacije oz. dviga stroškov dela in energentov bodo sicer smučarski centri cene smučarskih vozovnic za novo sezono v povprečju zvišali za do pet odstotkov. Glede na podatke pa Paradiž ocenjuje, da so slovenska smučišča v primerjavi z avstrijskimi bistveno bolj cenovno ugodna. »Verjamem, da bodo tako domači smučarji kot tudi gostje iz bližnjih držav, kot so Hrvaška, Madžarska, BiH in Srbija, videli, da pri tem nismo pretiravali in da imamo v Sloveniji veliko potenciala za smučanje. S tem si obetamo tudi dodaten obisk,"« je dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije