PRINAŠA VELIKO DOBREGA

Začela so se dela na ljubljanski železniški postaji, kmalu nov potniški terminal (VIDEO)

Na tem mestu se stikajo najpomembnejši evropski železniški koridorji, je ob odkritju dejal premier Golob.
Fotografija: Gradnja železniškega nadvoza na Dunajski cesti v Ljubljani - Alenka Bratušek. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Gradnja železniškega nadvoza na Dunajski cesti v Ljubljani - Alenka Bratušek. FOTO: Blaž Samec

Z odkritjem spominske plošče so v soboto, 19. oktobra, uradno začeli gradbena dela na ljubljanski železniški postaji. Projekt, vreden skoraj 244 milijonov evrov, vključuje nadgradnjo tirov, šest novih peronov, nadstreške ter dostop za gibalno ovirane.

Zgradili bodo tudi nadhod, ki bo povezoval center mesta in Bežigrad. Premier Robert Golob je izpostavil, da projekt presega meje Slovenije, saj je del evropskega železniškega omrežja in prispeva k zelenemu prehodu. Evropska unija projekt sofinancira s 180 milijoni evrov. Župan Janković je poudaril pomen trajnostne mobilnosti za podnebno nevtralnost Ljubljane. Dela bodo trajala 22 mesecev.

Sodobno postajno poslopje

»Začenja se nadgradnja osrednjega dela železniške postaje Ljubljana,« je na instagramu sporočila ministrica za infrastrukturo, Alenka Bratušek.

»Čez slabi dve leti bo na tem mestu stalo osrednje multimodalno vozlišče in najsodobnejše postajno poslopje, ki bo navduševalo potnike ter prineslo pomembne izboljšave na stičišče glavnih in regionalnih prog,« je zapisala pod objavo. Njen nagovor si lahko ogledate v spodnjem videu.

Počakajte nekaj trenutkov, da se video naloži.

»Ta projekt ni pomemben samo za Ljubljano, ni pomemben samo za potniški promet, ni pomemben samo za Slovenijo, ampak je vse to in še bistveno več. Na tem mestu se namreč stikajo najpomembnejši evropski železniški koridorji,« je ob odkritju dejal premier Golob.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije