REKORDNO LETO

Zaradi klimatskih sprememb profitirajo (FOTO)

Letošnje leto je presenetilo z novimi rekordi – zabeležili smo največ gnezdečih parov in največ poletelih mladičev bele štorklje doslej.
Fotografija: Rekordno leto FOTO: DOPPS
Odpri galerijo
Rekordno leto FOTO: DOPPS

Vsako poletje, ko je pri nas največ vremenskih ujm, ki uničujejo vse pred seboj, imajo več dela tudi veterinarji, ki morajo zdraviti poškodovane prostoživeče živali, med njimi so tudi štorklje. Poleg vremenskih nevšečnosti, ki uničujejo prenekatera gnezda in botrujejo poginu mnogih mladičev štorkelj, se soočajo tudi s serijo poškodb.

A letošnje leto je po popisu bele štorklje na društvu DOPPS rekordno. Že lani, ko so praznovali 25. obletnico popisa vseslovenskega popisa bele štorklje, so jih naše krilate sosede prijetno presenetile z rekordno zasedenostjo gnezd – pri nas je gnezdilo kar 300 parov.

FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS

Letošnje leto jih zopet niso pustile »hladnih«. Padli so novi rekordi, ne le pri zasedenosti gnezd, temveč tudi v številu poletelih mladičev. Pri nas je gnezdilo 311 parov iz naših gnezd pa je poletelo rekordnih 673 mladičev. Nazadnje smo največji gnezditveni uspeh zabeležili leta 2020, ko je poletelo 596 mladičev – letos jih je poletelo kar 77 več.

Klimatske spremembe ji ustrezajo

Zanimivost, ki smo ji bili priča letošnje leto je bila, da so se številne štorklje vrnile iz prezimovališč prej, kot je običajno. Prva gnezda so bila zasedena že v prvi polovici februarja, običajno pa se štorklje vrnejo v marcu (večji del v drugi polovici). Številni pari so tako zelo hitro pričeli z gnezditvijo, njihovi mladiči pa so poleteli tudi 2–4 tedne prej kot običajno poletijo v Sloveniji.

FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS

Direktor DOPPS in začetnik nacionalnega popisa dr. Damijan Denac je povedal: »Bela štorklja je vrsta, ki profitira zaradi klimatskih sprememb. Ustreza ji vroče in suho podnebje in zaradi milih zim spreminja selitvene vzorce. Naseljuje nova območja in tudi virov hrane ima očitno dovolj. Zato je tako uspešna.«

Lani je štorkljam »zagodlo« neugodno vreme. Kljub temu, da je bila lanska zasedenost gnezd primerljiva z letošnjo, je poletelo bistveno manj mladičev (473). Eden glavnih razlogov je hladno in deževno vreme v maju. V tem obdobju mladiči še nimajo razvite lastne termoregulacije, zato jih v letih, ko je v maju hladno in deževno vreme, veliko pogine. V takem vremenu imajo bele štorklje tudi nekaj težav pri zagotavljanju zadostne količine hrane za mladiče, zato lahko kakšnega izvržejo iz gnezda, da povečajo verjetnost preživetja preostalih mladičev v gnezdu. Ko so mladiči že večji, ima na njihovo preživetje vreme manjši vpliv.

Tudi letos je imelo deževno vreme v tem mesecu lokalno nekaj vpliva in se bile štorklje iz gnezda primorane vreči kakšnega mladiča, vendar je bila pojavnost tega dogodka bistveno manjša kot lansko leto.

FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS

FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS
FOTO: DOPPS

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije