DAN V NOVICAH
Zdravnikom svetoval, da cviček uvrstijo med zdravilo
S ponatisom knjige Naš cviček ohranjajo dediščino vinogradništva in vinarstva. V vinogradih imamo velik gospodarski kapital in tega bi se morali bolj zavedati.
Odpri galerijo
KOSTANJEVICA NA KRKI – »Cviček je sin dolenjske zemlje in njenega neba, rojen iz kipečega veselja in trpkega trpljenja, iz bridkosti izmučenih rok ter radosti sončnih goric,« je med drugim zapisal Jože Likar davnega leta 1955 v knjigi Naš cviček, delu, ki je po zaslugi Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki znova ponatisnjeno.
»Vse, kar piše v knjigi, še danes drži,« je na predstavitvi, ki je bila namenjena tudi počastitvi 25-letnice Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki in 90-letnice Vinarske zadruge Kostanjevica na Krki, ki je bila prva vinarska zadruga v Vinorodni deželi Posavje, dejal prim. Peter Kapš, dr. med, spec. internist. Je zdravnik z dušo in srcem, zagovornik tradicionalnih živil, ki so na neki način tudi zdravila, predvsem cvička in medu. Kapšev prispevek pri promociji cvička je neprecenljiv, saj je poudarjal, da je vino, predvsem cviček, hrana in zdravilo, o čemer je napisal več prispevkov in knjig. Pa ne samo to, slovenskemu zdravniškemu društvu je svetoval, da cviček razglasijo za zdravilo v količini do 2,5 dl ob ali po jedi.
»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«.
1955. je izšla knjiga Naš cviček.
»Vse, kar piše v knjigi, še danes drži,« je na predstavitvi, ki je bila namenjena tudi počastitvi 25-letnice Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki in 90-letnice Vinarske zadruge Kostanjevica na Krki, ki je bila prva vinarska zadruga v Vinorodni deželi Posavje, dejal prim. Peter Kapš, dr. med, spec. internist. Je zdravnik z dušo in srcem, zagovornik tradicionalnih živil, ki so na neki način tudi zdravila, predvsem cvička in medu. Kapšev prispevek pri promociji cvička je neprecenljiv, saj je poudarjal, da je vino, predvsem cviček, hrana in zdravilo, o čemer je napisal več prispevkov in knjig. Pa ne samo to, slovenskemu zdravniškemu društvu je svetoval, da cviček razglasijo za zdravilo v količini do 2,5 dl ob ali po jedi.
V cvičku je največ fiziološko zdrave vode, saj se skozi trte prečisti strupenih snovi, zaradi nižje vsebnosti alkohola je najlažje slovensko vino.
»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«.