DO 17. URE

Zgodovinske volitve v Avstriji: nič več socialne pomoči za tujce?

Naši sosedje volijo nov parlament.
Fotografija: Herbert Kickl. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Herbert Kickl. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

V Avstriji bodo danes parlamentarne volitve, na katerih bo okoli 6,3 milijona volilnih upravičencev izbiralo svoje predstavnike v 183-članski nacionalni zbor. Ankete zmago, prvo na nacionalni ravni, napovedujejo skrajno desnim svobodnjakom (FPÖ), čeprav jih v zadnjem času dohiteva vladajoča ljudska stranka (ÖVP).

Glede na javnomnenjsko raziskavo, objavljeno prejšnji teden, bi svobodnjake volilo 27,2 odstotka Avstrijcev, ÖVP kanclerja Karla Nehammerja bi bila na drugem mestu s 24,6-odstotno podporo. Na tretje mesto bi se uvrstili socialdemokrati (SPÖ) z 20,5 odstotka glasov. Štiriodstotni parlamentarni prag naj bi med skupno devetimi strankami in listami prestopili še liberalni Neos z 9,9-odstotno podporo, Zeleni z 8,3 odstotka glasov in Pivska stranka s 4,3 odstotka glasov.

A tudi ob zmagi svobodnjakov je le malo verjetno, da bodo populisti, ki so slavili že na junijskih evropskih volitvah, vodili novo vlado in prvič imeli kanclerja.

Prva trostrankarska koalicija v zgodovini države?

Za ÖVP je načeloma mogoča koalicija s FPÖ, vendar le brez njihovega vodje Herberta Kickla v vladni ekipi. Mediji omenjajo tudi možnost prve tristrankarske koalicije v zgodovini Avstrije, v kateri bi bili ljudska stranka, socialdemokrati in Neos.

Volilno kampanjo so zaznamovale nedavne katastrofalne poplave s smrtnimi žrtvami, v katerih je Nehammer s svojim delovanjem pridobil nekaj glasov volivcev. Zaradi ujme so kampanjo za krajši čas prekinili.

Volišča širom Avstrije bodo danes odprta od 6. do najkasneje 17. ure. Po njihovem zaprtju bodo objavili projekcije izidov, medtem ko naj bi bili prvi začasni izidi znani drevi.

Socialna pomoč samo za domače ljudi

V predvolilnem programu FPÖ je velik poudarek na migracijah. »Socialna pomoč v prihodnje samo za domače ljudi, v Avstriji ni političnega azila, Avstrija je obkrožena z varnimi državami. Kdor bo ustavil preseljevanje ljudi, bo ustavil tudi uvoz islamizma,« je po poročanju Indexa Kickl dejal v predvolilni kampanji. Svobodnjaki napovedujejo tudi zapiranje meja po vzoru Madžarske.  

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije