Zibelka grofov Celjskih

Grad Žovnek v Spodnji Savinjski dolini končno dobiva ustrezno mesto v naši zavesti in postaja priljubljena turistična točka
Fotografija: Letošnji srednjeveški dan je bil odlično obiskan.
Odpri galerijo
Letošnji srednjeveški dan je bil odlično obiskan.

Na pobočju zakrasele planote Dobrovelj stojijo obnovljene ruševine enega najstarejših gradov na Slovenskem, nekoč mogočnega in pomembnega gradu Žovnek. Bil je družinski dom svobodnih gospodov Žovneških, kasnejših celjskih knezov, ki so v srednjem veku močno zaznamovali razvoj srednje Evrope, saj so postali ena najbogatejših dinastij v tem delu stare celine. Po selitvi v Celje so se povzpeli najprej do naziva grofov in nato še do deželnih knezov in tako dobili celjsko kneževino. Tri zvezdice z njihovega celjskega grba krasijo slovenski grb in s tega častnega in simbolnega mesta oznanjajo, da se je zgodovina Slovenije in Evrope pisala tudi v Spodnji Savinjski dolini.

Vse od leta 1995 grad obnavlja skupina predanih prostovoljcev v okviru kulturno-zgodovinskega društva pod vodstvom Franca Kralja in v sodelovanju z Občino Braslovče. Namenu že služijo pokriti prostori z impozantnim stolpom, v katerem je stalna razstava o nekdanjem gradu in obnovi ruševin. Na gradu, do katerega vodi pešpot, se odpre pogled na Žovneško jezero, severne vrhove Posavskega hribovja, gozdnata pobočja Dobroveljske planote, pogled seže vse do Celja.

Delno obnovljen grad Žovnek je bolj privlačen in vreden ogleda, pred kratkim se je življenje v njem vrnilo v srednji vek. Zavod za izobraževanje, kulturo, šport in turizem (ZIKŠT) 3 jezera Braslovče je v okviru občinskega praznika kljub koronskim časom in omejitvam uspešno izpeljal drugi srednjeveški dan.

Sončen dan in pester program sta na grad privabila veliko obiskovalcev iz vse Slovenije. Uradno odprtje dogodka je s prihodom odprla Žovneška konjenica, zbrane pa je nagovoril župan Braslovč Tomaž Žohar. Prireditev je povezovala Jasmina Roter Jager v podobi grajske gospe Heme. Srednjeveški način življenja so prikazovali vitezi, rokodelci, tlačani in grajska gospoda, obiskovalci pa so se lahko preizkusili v igrah. Srednjeveške skupine Šaleška gospoda, Vitezi Šaleške doline, Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj in Društvo Lonca iz Škofje Loke so srednjeveško zaplesali, medtem ko so Vitezi najemniki grofov Celjskih in Maistri Marpurgi iz Maribora pokazali vznemirljivo bitko za grad, ženske in slavo.

Program je popestrilo še Plesno gledališče Braslovče pod vodstvom Ane Vovk Pezdir, s prikazi mečevanja sta se izkazala domača viteza, ki delujeta v okviru KZD Žovnek. Grad Žovnek so obiskali tudi Ojstriška gospoda, lokostrelec in soproga z gradu Smlednik ter drugi gostje. Za odlično grajsko kulinariko je poskrbelo Turistično društvo Braslovče, za varnost PGD Braslovče.

Ker je drugi srednjeveški dan tudi v izrednih razmerah tako lepo uspel, si organizatorji želijo, da bi naslednje leto prireditev lahko organizirali brez omejitev in bi grad lahko zaživel v vsem svojem sijaju. Do takrat bo KZD Žovnek ob nedeljah dopoldne še vedno organizirala prostovoljne delovne akcije. Darko Naraglav

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije