TEKMOVANJE

Zmagal vegetarijanski grižljaj

Pokal Tuševe zvezdice osvojili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.
Fotografija: Zmagovalno ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje so sestavljali: Nejc Sovič, natakar, David Volavšek, kuhar, Žiga Rakun, kuhar pomočnik, Marko Stoklas, turistični vodnik, Kristjan Klančnik, mentor strežbe, Nataša Kamerički, mentorica kuharstva, in Janez Turnšek, mentor turizma. FOTOGRAFIJI: Peter Irman
Odpri galerijo
Zmagovalno ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje so sestavljali: Nejc Sovič, natakar, David Volavšek, kuhar, Žiga Rakun, kuhar pomočnik, Marko Stoklas, turistični vodnik, Kristjan Klančnik, mentor strežbe, Nataša Kamerički, mentorica kuharstva, in Janez Turnšek, mentor turizma. FOTOGRAFIJI: Peter Irman

LJUBLJANA – David Volavšek, Žiga Rakun, Marko Stoklas in Nejc Sovič so tisti, ki jim je na finalu Tuševe zvezdice z drznostjo krožnika Zakladi šmarskih njiv in v super finalu še s Šmarskim šmornom z zakladi narave uspelo prepričati strogo žirijo, in svoji Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje (SŠGT) izboriti letošnji pokal tega vse bolj prepoznanega kulinaričnega tekmovanja.
Zmagovalno ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje so sestavljali: Nejc Sovič, natakar, David Volavšek, kuhar, Žiga Rakun, kuhar pomočnik, Marko Stoklas, turistični vodnik, Kristjan Klančnik, mentor strežbe, Nataša Kamerički, mentorica kuharstva, in Janez Turnšek, mentor turizma. FOTOGRAFIJI: Peter Irman
Zmagovalno ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje so sestavljali: Nejc Sovič, natakar, David Volavšek, kuhar, Žiga Rakun, kuhar pomočnik, Marko Stoklas, turistični vodnik, Kristjan Klančnik, mentor strežbe, Nataša Kamerički, mentorica kuharstva, in Janez Turnšek, mentor turizma. FOTOGRAFIJI: Peter Irman

V treh predtekmovanjih se je pomerilo 18 ekip srednjih in višjih šol, v vsaki so moči združili dva kuharja, natakar in turistični vodnik. Inovativni krožnik z lokalnim pridihom je tako pospremila vrhunska postrežba in zgodba, ki je poučna in prepričljiva. Bil je krožnik Zakladi s šmarskih njiv in bilo je vabilo v Šmarje pri Jelšah, kraj, ki je, kot je izbrskal dijak Marko Stoklas, prevzel že Franca Jožefa, kjer je doma ne le renski in laški rizling, ampak tudi čili festival. »Zgodba mi je na misel prišla hitro, tudi sam sem iz Šmarja. Malo sem povprašal babico,« je svoje iskanje navdiha pojasnil Stoklas.

Za strežbo in koktajl je poskrbel Nejc Sovič, za zmagovalna krožnika (če naštejemo le peščico elementov: ričota s čemažem, čebulni pire, espuma iz dimljenega sira s kmetije Vreže, ajdov narastek s fižolom bogatec …) sta poskrbela Žiga Rakun in David Volavšek.
Razstava pripravljenih krožnikov finalnega tekmovanja
Razstava pripravljenih krožnikov finalnega tekmovanja

Pripravljali so se 14 dni. Čeprav sta imela pomisleke o povsem zelenjavni izbiri, sta naposled zaupala mentorici, učiteljici praktičnega pouka kuharstva Nataši Kamerički in pripravila zmagovalni vegetarijanski krožnik. »Zanj smo se odločili zato, ker takšnega še nismo zasledili v vseh teh letih. Radi imamo nove izzive, vedno iščemo kaj novega in hoteli smo se pokazati na tak način. Hoteli smo še sporočiti, da lahko tudi tisti, ki ne jedo mesa, dobijo čudovit krožnik s pestrimi okusi,« je po tekmovanju povedala mentorica, ki je četverico dijakov na tekmovanje pripravljala skupaj z mentorjem strežbe Kristjanom Klančnikom in mentorjem turizma Janezom Turnškom. Pripravljali so se z ljubeznijo, kar je, kot je povedala Nataša Kamerički, obrodilo rezultate. Po mnenju strokovne komisije več kot odlične.

»Krožniki so vsako leto boljši, vidi se, da mentorji sledijo svetovnim kulinaričnim smernicam,« po zaključku osemurnega napornega finala povedal Tomaž Vozelj, vodja ocenjevalne ekipe, pobudnik projekta in predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. O zmagovalcu v super finalu, v katerem sta morali ekipi SŠGT in Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor sestaviti nepozabno sladico, so naposled odločali odtenki. In zakaj so prepričali Celjani? »Dejansko njihova drznost narediti vegetarijanski krožnik in komplementarnost okusov – v enem grižljaju si začutil celoten krožnik.«

Promocija gostinskih poklicev je eden glavnih ciljev tekmovanja Tuševa zvezdica, ki poteka že peto leto. Po podatkih zavoda za zaposlovanje so imeli v lanskem letu delodajalci veliko težav pri iskanju kuharjev in natakarjev, tudi poklica pek in slaščičar še vedno vztrajata na seznamu deficitarnih. Razlogov, zakaj je manj zanimanja mladih za tovrstne poklice, je mnogo, tudi to, kot pojasni Tomaž Vozelj, da je bil turizem v zadnjih desetih letih v krizi.


»Delodajalci so se temu primerno obnašali in niso zaposlovali. »V pomanjkanju kadra so tisti, ki so ostali, morali delati brez predaha. Zaradi izgorelosti in majhne finančne stimulacije so ti poklici postali nezanimivi. Na severovzhodu države je večina kadra pobegnila v Avstrijo, na jugu so odšli v Italijo, mnogi so odšli v Nemčijo.« Tujina privlači tudi letošnji kuharski zvezdi Tuševe zvezdice Žiga Rakuna in Davida Volavška. Pozneje bi se vrnila in morda stopila na samostojno pot.


Mentorica Nataša Kamerički je sicer prepričana, da bi mladi dovolj izzivov našli tudi doma: »Mi si želimo, da bi fantje in dekleta ostali. Mislim, da smo danes pokazali, da je tudi pri nas kulinarika na izjemno visokem nivoju.« Zlatim Celjanom so sledili drugouvrščeni študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, tretje mesto pa je zasedla ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubjana. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije