HONKONG

Aktivistom grozi dosmrtna kazen

V Hongkongu 14 aktivistov spoznali za krive. Sporni zakon je odgovor na proteste leta 2019.
Fotografija: Lawrence Lau je bil oproščen. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Odpri galerijo
Lawrence Lau je bil oproščen. FOTO: Tyrone Siu/Reuters

Sodišče v Hongkongu je 14 ljudi spoznalo za krive subverzije v največjem primeru proti zagovornikom demokracije. Obtoženih je bilo 47 ljudi. Gre za doslej največje število aktivistov, obtoženih na podlagi zakona o nacionalni varnosti, ki so ga v Hongkongu sprejeli leta 2020 v odgovor na množične proteste za demokracijo leta 2019. Zakon oblastem olajšuje pregon aktivistov zaradi dejanj, ki jih štejejo za odcepitev, subverzijo, terorizem ali dogovarjanje s tujimi silami.

Od obtoženih jih je 31 priznalo krivdo, 16, med njimi aktivisti, nekdanji poslanci in okrožni svetniki, se jih je izreklo za nedolžne. Dva nekdanja okrožna svetnika sta bila spoznana za nedolžna. Eden od njiju, Lawrence Lau, je ob odhodu s sodišča novinarjem dejal, da bo še naprej podpiral preostale člane skupine. Večina obtoženih je bila od marca 2021, ko so jih prvič privedli pred sodišče, za zapahi.

Grozi jim dosmrtna kazen

Hongkonški pravosodni minister Paul Lam je kmalu po razglasitvi odločitve napovedal, da se bodo na oprostilno sodbo dvojice pritožili. V kratkem povzetku sodbe, ki ga je objavilo sodišče, piše, da je 14 obtoženih načrtovalo spodkopavanje moči in avtoritete vlade in predsednika vlade. »Po našem mnenju bi to povzročilo ustavno krizo v Hongkongu,« je sodišče še utemeljilo svojo odločitev.

Po navedbah tožilstva se je 47 obtoženih dogovarjalo za spodkopavanje državne oblasti. Z nadzorom nad zakonodajnim telesom bi prisilili voditelja mesta, da ugodi petim ključnim zahtevam, ki so jih leta 2019 postavili protestniki, so še navedli tožilci. Zagovorniki obtoženih so po drugi strani trdili, da hongkonška zakonodaja določa mehanizme za takšne primere in da gre za povsem politično, in ne pravno vprašanje. Sojenje je potekalo brez porote, sodniki pa so bili izbrani iz nabora pravnikov, ki so jih izbrale oblasti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije