V ČASU ZAOSTRENIH ODNOSOV

Američan brez dovoljenja vstopil v Severno Korejo

Severna Koreja je svoj mejni prehod, zaprla že leta 2020, kmalu po izbruhu pandemije covida-19.
Fotografija: Severna Koreja, Pjongjang. Fotografija je simbolična. FOTO: Videmšek Boštjan
Odpri galerijo
Severna Koreja, Pjongjang. Fotografija je simbolična. FOTO: Videmšek Boštjan

Ameriški državljan je med turističnim ogledom območja skupnega nadzora brez ustreznega dovoljenja vstopil v Severno Korejo, kjer naj bi ga tudi pridržali, je danes sporočilo poveljstvo Združenih narodov. Identiteta Američana in njegov motiv za prečkanje meje za zdaj še nista znana. Po neuradnih informacijah naj bi mejo prečkal ameriški vojak.

»Menimo, da se državljan ZDA trenutno nahaja v priporu v Severni Koreji. S kolegi iz Korejske ljudske armade sodelujemo pri razrešitvi incidenta,« je sporočilo tamkajšnjo poveljstvo ZN. Identiteta Američana za zdaj še ni bila uradno potrjena. Nekateri južnokorejski mediji in ameriški CBS sicer poročajo, da gre za ameriškega vojaka.

Strokovnjaki menijo, da je Panmunjom najverjetnejši kraj, ki si ga je državljan ZDA izbral za prehod v Severno Korejo.

Demilitarizirano območje med Severno in Južno Korejo je ena najbolj varovanih mej na svetu, sredi njega pa se nahaja območje skupnega nadzora. Slednje se pogosto uporablja za diplomatska srečanja med državama, je pa tudi priljubljena turistična točka.

V času zaostrenih odnosov

Severna Koreja je svoj mejni prehod, zaprla že leta 2020, kmalu po izbruhu pandemije covida-19. Prehod je ostal zaprt vse do danes, v vmesnem času pa je Pjongjang tudi zmanjšal število pripadnikov varnostnih sil ob meji.

Zaradi represije in revščine ljudje pogosto bežijo iz Severne v Južno Korejo, pobegi v drugo smer pa so izjemno redki. Do domnevnega pridržanja ameriškega državljana sicer prihaja ravno v času zaostrenih odnosov med Washingtonom in Pjongjangom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije