POSVARILI SO UKRAJINO

Ameriški obveščevalci: Ruska invazija se bo začela v naslednjih 48 urah

Najprej naj bi se zgodil obsežen spletni napad, nato vojaška agresija.
Fotografija: Vladimir Putin je sporočil, da je Moskva pripravljena poiskati diplomatske rešitve ob naraščajočih napetostih z Zahodom zaradi Ukrajine. Obenem je poudaril, da se o njenih interesih ni mogoče pogajati. FOTO: Sputnik, Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin je sporočil, da je Moskva pripravljena poiskati diplomatske rešitve ob naraščajočih napetostih z Zahodom zaradi Ukrajine. Obenem je poudaril, da se o njenih interesih ni mogoče pogajati. FOTO: Sputnik, Via Reuters

ZDA so obvestile ukrajinskega predsednika Volodimira Zelenskega o oceni ameriških obveščevalnih služb, da se bo ruska invazija začela v naslednjih 48 urah, poroča Newsweek

Najprej obsežen spletni napad, nato vojaška agresija

Posnetki vohunskih letal naj bi kazali, da je Rusija že danes kršila ukrajinski zračni prostor s svojimi izvidniškimi letali, ob tem sporočajo iz administracije ameriškega predsednika. Dodajajo, da naj bi Rusi najprej začeli obsežen spletni napad, temu pa bo sledila nočna invazija. 

V Pentagonu po poročanju Newsweeka sicer ocenjujejo, da bodo Rusi v napadu uporabili letala, rakete in šele nato kopenske sile, in to ne le v proruski regiji Donbas, ampak bodo z vso silo napadli tudi prestolnico Kijev. 

Preberite še

image_alt
ZDA ob »invaziji na Ukrajino« že začele blokado podjetij, Putin odgovarja

Takoj po tem, ko so na dan prišli omenjeni podatki, pa so spletne strani ukrajinskega ministrstva za obrambo, zunanjega ministrstva in drugih državnih organov prenehale delovati, kar bi lahko nakazovalo, da se je ruski spletni napad začel. 

Kot je ob tem sporočil namestnik ukrajinskega premierja Mihajlo Fjodorov, se je napad začel popoldne, njegova tarča pa je več bank in uradnih spletnih strani. O tem, od kod napad prihaja, ni govoril.

Spletnih strani vlade in zunanjega ministrstva popoldne res ni bilo mogoče odpreti, medtem ko spletne strani osrednjih ukrajinskih medijev, bank in drugih poglavitnih javnih institucij delujejo. Po poročanju nemške tiskovne strani dpa je bilo moteno tudi delovanje spletne strani ukrajinskega parlamenta.

No, Moskva je medtem zanikala vpletenost v spletni napad proti Ukrajini in obtožila ZDA, da s takšnimi obtožbami le krepijo verjetnost oboroženega spopada. 

Preberite še

image_alt
Tonin na CNN o Ukrajini: Če bomo enotni, potem ne vidim nevarnosti za Slovenijo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije