NARAVA POKAZALA ZOBE

Apokaliptični prizori: v Evropi narašča število smrtnih žrtev, milijoni zapustili domove (FOTO in VIDEO)

V Avstriji je najhuje v deželi Spodnja Avstrija.
Fotografija: Mesto Nysa FOTO: Kacper Pempel Reuters
Odpri galerijo
Mesto Nysa FOTO: Kacper Pempel Reuters

Hude poplave, ki jih je povzročila nevihta Boris, so opustošile dele srednje in vzhodne Evrope. Na Poljskem, Češkem in v Avstriji še naprej vladajo izredne razmere. Poljska vlada je na jugozahodu države razglasila izredne razmere, Poplavni val se še naprej širi na Češkem.

Poplave v Spodnji Avstriji, kjer so oblasti razglasile stanje naravne nesreče, so zahtevale še dve smrtni žrtvi, je danes sporočila policija. Prej je v nedeljo med intervencijo v poplavljeni stavbi življenje izgubil gasilec. Razmere v deželi ostajajo napete, številne ceste so zaprte, več tisoč gospodinjstev je brez elektrike.

Umrlo najmanj 15 ljudi

Reševalci v Spodnji Avstriji so trupli dveh moških, starih 70 in 80 let, ponoči našli v njunih poplavljenih hišah v različnih vaseh. S tem je skupno število žrtev poplav v Avstriji naraslo na tri. V poplavah, ki so dele Srednje in Vzhodne Evrope prizadele od četrtka, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 15 ljudi, več deset jih pogrešajo. Ob tem je več milijonov ljudi moralo zapustiti svoje domove.

Na Poljskem so v poplavah življenje doslej izgubili najmanj štirje ljudje, je sporočila poljska policija. Poljski premier Donald Tusk je danes že napovedal pomoč v višini milijarde zlotov (234 milijonov evrov) za prizadete predele države in prebivalce. Na meji s Češko so opustošile obsežne poplave, ki so v mestu Klodzko terjale tudi smrtno žrtev.

Ponoči je bilo najhuje v mestu Nysa, kjer poplavlja pritok Odre. Med drugim je voda zalila prostore nujne zdravstvene pomoči, od koder so 33 bolnikov s čolni prepeljali na varno.

Na poplave se pripravlja mesto Vroclav, kjer so mestne oblasti razglasile stanje pripravljenosti. Med drugim pozorno spremljajo stanje na jezovih in v rečnih kanalih. Poplavni val pričakujejo v sredo.

Pesimistične napovedi

Poplave na Poljskem. FOTO: Mariusz Kula/Reuters
Poplave na Poljskem. FOTO: Mariusz Kula/Reuters
Napovedi so po novem bolj pesimistične kot doslej, vseeno pa zaradi boljše infrastrukture naj ne bi bilo tako hudo kot ob poplavah Odre leta 1997, ko je bila poplavljena tretjina mesta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Olajšanja še ni niti na Češkem, kjer je poplavni val na Moravi danes dosegel Litovel, mesto približno 200 kilometrov vzhodno od Prage. Iz mesta s približno 10.000 prebivalci poročajo o v celoti poplavljenih ulicah, oblasti pa pozivajo ljudi, naj ne ovirajo reševalcev, češ da v prihodnjih urah pričakujejo naraščanje vodostaja.

Gladina rek se viša tudi ponekod drugod. Najvišja stopnja nevarnosti velja v mestu Hradec Kralove ob Labi. V mestu Usti nad Labem bodo danes postavili nove poplavne pregrade.

Na Češkem so oblasti odredile nadaljnje evakuacije v tretjem največjem mestu, Ostravi, kjer so na več delih popustili nasipi ob reki Odri, je povedal minister za okolje Petr Hladik. Prebivalce so na varno pripeljali z gumijastimi čolni. Na vzhodu države je v reki Krasovka utonil človek.

Po enem najhujših neurij v več letih je narasla voda že v nedeljo zalila več mest, med drugim Jesenik in Krnov blizu meje s Poljsko. V Jeseniku so reševalci s čolni in helikopterji rešili več sto ljudi.

Poplave v Bratislavi. FOTO: Tomas Benedikovic/Afp
Poplave v Bratislavi. FOTO: Tomas Benedikovic/Afp
Obetajo se nove padavine

Tako na Češkem kot tudi v Avstriji se danes obetajo nove padavine, ki bi lahko razmere še poslabšale. Najhuje je v Spodnji Avstriji, kjer so razglasile stanje naravne nesreče. Konec tedna so s prizadetih območij po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA rešili več kot 300 ljudi.

Čeprav so se na Dunaju poplavne vode nekoliko znižale, se tam tudi danes soočajo s težavami v javnem prometu. Podzemna železnica denimo obratuje le delno. Proti jugu in zahodu prestolnice trenutno ne vozi noben vlak državnih železnic.

Orban preložil mednarodne obveznosti

Obilne padavine in poplave so prizadele tudi Madžarsko, na vseh odsekih Donave v Budimpešti pa je od danes v veljavi najvišja stopnja poplavne ogroženosti. Zaradi vremenskih razmer je madžarski premier Viktor Orban preložil mednarodne obveznosti in s tem tudi sredino predstavitev programa madžarskega predsedovanja Svetu EU v Strasbourgu.

»Zaradi izrednih vremenskih razmer in poplav na Madžarskem, ki še vedno potekajo, sem preložil vse svoje mednarodne obveznosti,« je na omrežju X zapisal Orban. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije