NEPREDVIDENE TEŽAVE

Astronavtka slovenskih korenin obtičala v vesolju: ni jasno, kdaj se bo lahko vrnila na Zemljo

Sunita Williams in Barry Wilmore sta obtičala v vesolju v sklopu misije, ki naj bi trajala le osem dni.
Fotografija: Butch Wilmore in Sunita Williams. FOTO: Joe Skipper Reuters
Odpri galerijo
Butch Wilmore in Sunita Williams. FOTO: Joe Skipper Reuters

Barry Wilmore in Sunita Williams sta večji del meseca preživela na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), medtem ko inženirji rešujejo težavo, poroča The Guardian.

Misija plovila Starliner, ki se je začela kot osemdnevna, se je zavlekla za nedoločen čas – še vedno namreč ni jasno, kdaj se bosta astronavta lahko vrnila na Zemljo.

V vesolju pretekla maraton

Starliner je poletel v vesolje 5. junija s floridske vesoljske postaje Cape Canaveral po dveh neuspešnih izstrelitvah 6. maja in 1. junija.

Astronavtka Sunita Wiliams izhaja iz Slovenije, večkrat jo tudi obišče. FOTO: Mavric Pivk/delo 
Astronavtka Sunita Wiliams izhaja iz Slovenije, večkrat jo tudi obišče. FOTO: Mavric Pivk/delo 

Sunita Williams, katere stari starši po mamini strani so se v ZDA preselili iz Slovenije, je sicer na Mednarodni vesoljski postaji bivala že dvakrat prej. V nekem obdobju je bila celo rekorderka tako v številu vesoljskih sprehodov kot tudi njihovem skupnem trajanju, po vesolju se je namreč sprehajala več kot 50 ur.

Leta 2007 je Sunita postala prvi človek, ki je kadar koli v vesolju pretekel maraton. Prijavila se je na bostonskega, ker pa je bila takrat ravno na vesoljski postaji, je razdaljo pretekla na njej, in sicer v štirih urah in 24 minutah. Naslednje leto je podvig ponovila, a tokrat na dejanski lokaciji maratona. 

image_alt
Katera bo prva na Luni?

Uradniki Nase in Boeinga vztrajajo, da astronavta nista obtičala in da manjše tehnične težave ne ogrožajo misije. Nasa je sporočila, da vesoljsko plovilo potrebuje sedem ur prostega letenja, da misijo normalno zaključi, in »trenutno ima v rezervoarjih dovolj helija za 70 ur«.

Odločitve sledijo dejstvom

Steve Stich, Nasin programski vodja komercialne posadke, je prejšnji teden na novinarski konferenci dejal: »Vzeli smo si čas, sledimo standardnemu procesu upravljanja misije.«

image_alt
Slovensko astronavtko znova pošiljajo v vesolje

Če Starliner ne bo deloval varno, se bosta Williamsova in Wilmore morda morala pridružiti posadki na krovu SpaceX-ovega vesoljskega plovila Dragon, ki je trenutno prav tako na ISS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije