ZLORABA PODATKOV

Bo kazen pokopala Facebook?

Britanci poročajo, da bo vsak oškodovanec na račun prejel zajeten kupček denarja. 
Fotografija: Facebook se je znašel sredi škandala. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Facebook se je znašel sredi škandala. FOTO: Ap

LONDON – Zloraba osebnih podatkov bi utegnila Facebook pošteno stati. Kot poročajo britanski mediji, naj bi vsakemu oškodovanemu Britancu plačal odškodnino v višini 12.500 funtov, kar znaša nekaj več kot 14.300 evrov.


Zajetne odškodnine
 

Na Otoku je bilo oškodovanih približno milijon ljudi. Do podatkov se je dokopalo podjetje Cambridge Analytics, ki naj bi hranilo podatke o kar 87 milijonih uporabnikov facebooka po svetu. Podjetje naj bi imelo pripravljenih trilijon dolarjev.
 
Facebook je le eno izmed tridesetih podjetij, ki so se znašla sredi preiskave zaradi zlorabe podatkov za namene političnih kampanj. Pri Facebooku so pojasnili, da so zlorabili osebne podatke 2,7 milijona Evropejcev. Zlorabljeni so bili tudi podatki Mehičanov, Kanadčanov, Indijcev, Brazilcev, Vietnamcev in Avstralcev. V ponedeljek naj bi začeli obveščati tiste, katerih podatki so bili uporabljeni.
Mark Zuckerberg. FOTO: Ap
Mark Zuckerberg. FOTO: Ap

Pripravljajo ukrepe

 
Ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg bo danes nastopil pred ameriškim kongresom, kjer ga bodo kongresniki temeljito izprašali. Facebook je sicer v preteklih tednih poskušal pomiriti strasti in omejiti škodo. Obljubili so, da bodo podatke bolje zavarovali in omejili dostop aplikacijam, prek katerih se običajno podjetja skušajo dokopati do teh podatkov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije