ODLOČNO

Borut Pahor jih je zavrnil: Predloga ne podpiram. Pravno ni utemeljen, politično pa je zelo tvegan

Pahor je opozoril, da Ukrajina ni članica zveze Nato in da zato ni razlogov za uporabo 5. člena severnoatlantske pogodbe.
Fotografija: Borut Pahor. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Borut Pahor. FOTO: Marko Feist

Predsednik republike Borut Pahor je danes zavrnil pobude, da bi moral Nato nad Ukrajino vzpostaviti območje prepovedi preletov, da bi tako pomagali ukrajinskim silam v boju proti ruskim letalom, kar je podpiral tudi premier Janez Janša. Kot je opozoril Pahor, bi to pomenilo »vojno velikih razsežnosti« in povsem »nepredvidljiv razvoj dogodkov«.

Natova letala bi namreč morala vstopati v ukrajinski zračni prostor in se za vzpostavljanje tovrstnega »območja prepovedi« tudi spopasti z letali ruskega agresorja. To pa bi lahko pripeljalo do »vojne velikih razsežnosti med Natom in Rusijo«, je opozoril Pahor na novinarski konferenci, ki je bila sicer posvečena seznanitvi z redno oceno pripravljenosti Slovenske vojske v lanskem letu.

Pahor je opozoril, da Ukrajina ni članica zveze Nato in da zato ni razlogov za uporabo 5. člena severnoatlantske pogodbe. »Se bo pa Nato odzval z vsemi silami, če bi se Rusija odločila za agresijo na eno od članic Nata,« je poudaril Pahor in spomnil, da so tovrstna stališča v minulih dneh prišla tudi z vrha Nata. »Predloga ne podpiram. Pravno ni utemeljen, politično pa je zelo tvegan.« Hkrati je sicer ponovno obsodil rusko agresijo na Ukrajino in poudaril, da Rusija ni imela »nobene moralne upravičenosti« uporabiti silo proti Ukrajini, ne glede na vse zadržke, ki jih ima. Kot pozitivno je ocenil veliko enotnost, ki jo je mednarodna skupnost izkazala v obsodbi ruskega napada. Zagotovil je tudi, da »bomo Ukrajini pomagali na vse mogoče načine«. »Vemo, da se zdaj v Ukrajini v marsičem odloča o prihodnosti evropskega miru in varnosti.«

Obrambni minister Matej Tonin je ob tem na isti novinarski konferenci pojasnil, da je tudi premier Janša ob zavzemanju za uvedbo območja prepovedi letenja povedal, da je ta možnost »v tem trenutku nerealna«, da pa gre predvsem za ukrajinski predlog, kako bi bolj uravnotežili razmerje sil na terenu. Tudi v Natu ni podpore temu predlogu, je dejal Tonin in spomnil, da se Ukrajini pomaga na drugačne načine, tudi z orožjem in tehniko. Tonin je opozoril še, da je Janša s poljskim kolegom predlagal hitrejšo vključitev Ukrajine med članice EU. To je skupaj s poljskim kolegom podprl tudi Pahor.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije