BRITANSKI DVOR

Britanci se spominjajo obletnice kraljičine smrti

Ob obletnici smrti Elizabete II. so se številni poklonili pokojni monarhinji.
Fotografija: Pokojna kraljica Elizabeta II. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pokojna kraljica Elizabeta II. FOTO: Reuters

V Veliki Britaniji so se danes spomnili pokojne kraljice Elizabete II., ki je umrla pred dvema letoma. Njen sin, kralj Karel III., se je skupaj s kraljico Camillo ob tem udeležil maše v cerkvi Crathie Kirk blizu gradu Balmoral na Škotskem.

Kralj in kraljica sta se v cerkev, ki jo je obiskovala tudi pokojna Elizabeta II., napotila v avtomobilu. 75-letni kralj je te dni nastanjen na svojem posestvu v Aberdeenshiru v Škotskem višavju, kjer je pokojna kraljica 8. septembra 2022 umrla v starosti 96 let.

Kmalu po prevzemu žezla se je sicer Karel III. soočil s težkim obdobjem, saj so mu odkrili in operirali raka na prostati, za rakom pa je zbolela tudi njegova snaha Kate, žena prestolonaslednika Williama.

Ob obletnici smrti Elizabete II. so se številni poklonili pokojni monarhinji. Britanski premier Keir Starmer je pozdravil »70 veličastnih let njene vladavine«.

»Predanost pokojne kraljice Združenemu kraljestvu in Commonwealthu nas je naučila, da ne glede na izzive, s katerimi se sooča naša država, vrednota služenja vedno vzdrži. V 70 veličastnih letih vladanja je bila v središču življenja tega naroda. Danes počastimo njen spomin,« je Starmer sporočil na družbenih omrežjih.

Preberite še:

image_alt
Znak nespoštovanja: domnevno mnenje kraljice Elizabete II. o Donaldu in Melanii Trump

image_alt
Intimno pismo kraljice Elizabete II. gre na dražbo. Pisala je posebni osebi

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije