NA HRVAŠKEM

Če dopustujete na Hrvaškem, prej preverite, kje so ambulante! Številne so zaprli

Pri južnih sosedih vedno več turistov, zdravnikov pa zmanjkuje. Štiri od dvajsetih turističnih ambulant ne delajo.
Fotografija: Na Hrvaškem močno primanjkuje zdravnikov, ambulante zapirajo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Na Hrvaškem močno primanjkuje zdravnikov, ambulante zapirajo. FOTO: Guliver/Getty Images

REKA – Ne samo v Sloveniji, tudi na Hrvaškem močno primanjkuje zdravnikov. Tako so nedavno brez zdravnika ostali prebivalci Baške na Krku, to pa je že tretji primer zaprtja ambulante v Kvarnerju oziroma na območju Primorsko-goranske županije.
V slikoviti Baški na Krku so prebivalci ostali brez zdravnika.
V slikoviti Baški na Krku so prebivalci ostali brez zdravnika.

Žal v tem delu primanjkuje tudi zdravnikov za turiste, in tako se poletna sezona na tem delu hrvaške obale, vsaj te dni tako kaže, začenja brez kar štirih turističnih ambulant v zelo dobro obiskanih turističnih središčih, to so Novi Vinodolski, Punat (Krk), Lopar (Rab) in Nerezine (Lošinj). Ostajajo pa turistične ambulante v mestu Krk, Njivicah, Baški, Malem Lošinju, mestu Cres, Martinšćici, Opatiji, v mestu Rab in Crikvenici.

Od 20 turističnih ambulant, ki jih je ustanovil Zdravstveni dom Primorsko-goranske župnije, jih skoraj četrtina ne bo delala! Čeprav odgovorni še vedno upajo, da se bodo na njihove razpise vendarle javili zdravniki in medicinske sestre, zaradi kroničnega pomanjkanja zdravnikov na Hrvaškem bolj slabo kaže.

Zdravniki v ambulantah Zdravstvenega doma Primorsko-goranske župnije, ki pokriva Reko, Opatijo, Lovran in crikveniško riviero ter otoke Krk, Cres, Rab in Lošinj, ter zdravniki v urgentnih ambulantah v teh krajih se zdaj bojijo prevelikega navala turistov v času, ko bodo sami obravnavali svoje paciente.

Turistične ambulante so ustanavljali po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. So samoplačniške in v njih se ne da uveljavljati evropske kartice, saj nimajo podpisane pogodbe s hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje (HZZO). V preteklosti so na tem območju v 20 turističnih ambulantah opravili vsaj 15.000 zdravniških obravnav na leto.
V Nerezinah letos ne bo turistične ambulante.
V Nerezinah letos ne bo turistične ambulante.

Čeprav se turistične ambulante zapirajo, pa imamo Slovenke in Slovenci z obveznim zdravstvenim zavarovanjem pravico do brezplačne nujne in potrebne medicinske pomoči povsod v tujini, tudi na Hrvaškem. Kot smo v Slovenskih novicah že poročali, gre predvsem za ambulante v zdravstvenih domovih in javne bolnišnice.

Povsod, kjer sprejemajo evropsko kartico, s katero se izognete plačilu zdravstvenih storitev, morajo imeti na vratih nalepko, da imajo sklenjeno pogodbo s HZZO. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije