Če so gostilne po kosilu odprte, so past za turiste
Italijanska kuhinja slovi po vsem svetu, zato italijanski gostinci na limanice ujamejo marsikaterega tujca med potovanjem po škornju. Skupina tamkašnjih kuharjev, med katerimi je bil tudi glavni kuhar v prestižnem hotelu Grand Hotel Villa Etore Bocchia, je za britnanski portal mailonline razkrila, iz kakšnih gostiln je bolje kar takoj pobegniti. Med drugim svetujejo, da se na daleč izogibajte restavracij, ki strežejo špagete boloneze ali špagete z mesnimi kroglicami.
Če špagete carbonara postrežejo s parmezanom in ne s pekorinom, restavracija ni kakovostna.
»Teh jedi enostavno ne jemo,« poudarja Bocchia. Če že, se špageti jedo kot predjed, mesne kroglice pa posebej, kot glavna jed. Nobena od teh jedi ni italijanska in vam je v pravi italijanski restavraciji ne bodo nikoli postregli. Enako velja za česnov kruh, ki je predvsem ameriška pogruntavščina. Cezarjeva solata? Pravi Italijani vas bodo samo debelo gledali. Solata se v pravi italijanski kuhinji nikoli ne je kot glavna jed. Solato se zabeli le z malo soli, kisa in oljčnega olja, nikoli z zapletenimi solatnimi omakami. Italijanska kulinarika slovi po malo, a kakovostnih lokalnih sestavinah, poudarjajo kuharji.
»Cenimo naraven okus sestavin. Torej, bolj ko je preprosto, bolje je,« potrjuje chef. Veliko različnih sestavin v jedeh je znak, da vam v gostilni ne bodo postregli s pravo italijansko kuhinjo. Če opazite, da je restavracija, v katero nameravate sesti, odprta ves dan, takoj nabrusite pete. Prave italijanske restavracije, ki so v lasti lokalcev, imajo med kosilom in večerjo vedno odmor. Če strežejo hrano ves dan, pomeni, da gre za restavracijo, ki je zgolj past za turiste.
Bolj prefinjeni jedci bodo slabo restavracijo takoj prepoznali po špagetih carbonara: če vam jih postrežejo s parmezanom in ne s pekorinom, restavracija ni kakovostna. Poleg tega bodo pravi Italijani v recept raje dodali guanciale, svinjska lička, kakor panceto, ki je narejena iz svinjskega trebuha.