Rdeči alarm: hrvaški otoki odrezani od sveta, burja dosegla 270 km/h

Morda so izmerili največjo hitrost vetra v zgodovini Hrvaške.
Fotografija: Valovi so bili visoki več metrov, danes pričakujejo, da bo še hujše. (Fotografija je simbolična). FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Valovi so bili visoki več metrov, danes pričakujejo, da bo še hujše. (Fotografija je simbolična). FOTO: Reuters

Danes bo vzdolž Jadrana izrazito vetrovno. Pihala bo močna burja z občasnimi orkanskimi sunki. Že včeraj so zaradi nevihtnega in orkanskega vetra zaprli del avtoceste, za danes pa so za območje celotne hrvaške obale razglasili rdeči alarm zaradi orkanskega vetra. Pristojne službe so opozorile tudi prebivalce Zagreba, da je danes pričakovati sunke vetra do 155 kilometrov na uro.

Vremenoslovci menijo, da bodo imeli sunki vetra v povprečju 110 km/h, najmočnejši sunki vetra pa bi ob hrvaški obali od Reke do Dubrovnika lahko dosegli hitrost tudi do 185 kilometrov na uro.

Rdeči alarm vzdolž jadranske obale. FOTO: Zaslonski posnetek
Rdeči alarm vzdolž jadranske obale. FOTO: Zaslonski posnetek
Na Hrvaškem danes opozarjajo ljudi, naj bodo previdni, saj bi sunki vetra lahko rušili drevesa, lomili veje in dvigali strešne kritine in gradbeni material. Pričakujejo celo začasno prekinitev oskrbe z energijo in zapore številnih cest.


Večmetrski valovi otežujejo plovbo trajektov


Zaradi večmetrskih valov so prekinjene vse katamaranske linije proti srednjedalmatinskim otokom in več trajektnih povezav.
Preberite tudi: Letalo ni moglo pristati na Brniku, veter se že krepi
V Dalmaciji so zabeležili najmočnejšo burjo letošnje zime. Po dolgih dnevih nadpovprečno visokih temperatur je močna hladna fronta prinesla nagle spremembe. Včerajšnja osredna novica pa niso bile padavine, ki so bile prav tako intenzivne, temveč močan veter.


Izmerjeni sunek vetra kar 270 km/h


Po podatkih državnega hidrometeorološkega zavoda (DHMZ) so v Makarski izmerili hitrost vetra 170 km/h, v Splitu 126 km/h,  na vrhu Biokova (Sveti Jure) pa so po pisanju Indexa zabeležili rekordnih 270 km/h. Podatek še ni uraden. Če ga bodo potrdili, bo to največja izmerjena hitrost v zgodovini Hrvaške. Ponoči je bila tam temperatura zraka –8 stopinj Celzija, občutek mraza pa  zaradi vetra –21 stopinj.

Celo v Zagrebu bi lahko sunki vetra danes dosegli do 155 km/h.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije