VELI LOŠINJ

Devet novorojenih delfinov na severu Jadrana: Takoj se oddaljite, če opazite mladiče (FOTO)

Inštitut Modri svet poroča o rojstvu kar devetih mladičev v creško-lošinjskem akvatoriju.
Fotografija: Caddy je plavala pod gladino, njen mladič Caddys24 je dvignil glavo. FOTOGRAFIJI: Plavi-svijet.org
Odpri galerijo
Caddy je plavala pod gladino, njen mladič Caddys24 je dvignil glavo. FOTOGRAFIJI: Plavi-svijet.org

Na Inštitutu Modri svet (Plavi svijet) iz Velega Lošinja so objavili dobre novice ter sveže fotografije, ob katerih je marsikomu zaigralo srce: njihovi oceanografi so posneli kar devet delfinjih mladičev v creško-lošinjskem akvatoriju. Nekateri izmed njih so plavali s svojimi mamami, drugi so bili v skupinah z mamami ter drugimi delfini.

Vse novorojene delfine so poimenovali po mamah ter jim dodali številko 24 na koncu imena; tako se novi prebivalci Jadranskega morja imenujejo Jelenas24, Alices24, Ladas24 in tako naprej. »Upamo pa, da se bomo srečali z novimi,« so zapisali ob objavi informacije – ter za vsak primer hitro ponovili pravila, kako se obnašati do mladih delfinov, ki jih je na Hrvaškem prepovedano loviti, poškodovati ali vznemirjati; med vznemirjanje spada tudi kroženje okoli delfinov ali poskusi dotikanja teh priljubljenih morskih sesalcev.

»Glede na to, da so novorojeni mladiči najbolj občutljiva starostna skupina in v tem letnem času prihajajo na svet, prosimo vse navtike za pozornost in spoštovanje pravil,« so opomnili. Delfinom se je treba približati bočno in počasi, s postopnim zmanjševanjem medsebojne razdalje. Pluti je treba vzporedno z jato: »Takoj se oddaljite, če opazite mladiče ali slišite glasno izdihovanje in udarjanje z repom po površini, naglo spreminjanje smeri ali če se dolgo potapljajo.« Priporočajo razdaljo vsaj 50 metrov od delfinov: »Dovolite jim, da se sami odločijo, ali se bodo približali,« se glasi poduk iz Inštituta Modri svet. 

Nekateri novorojenci so bili v skupinah z mamami ter drugimi delfini. FOTO: Plavi-svijet.org
Nekateri novorojenci so bili v skupinah z mamami ter drugimi delfini. FOTO: Plavi-svijet.org
Delfinov se je prepovedano dotikati ali jih drugače vznemirjati. FOTO: Plavi-svijet.org
Delfinov se je prepovedano dotikati ali jih drugače vznemirjati. FOTO: Plavi-svijet.org

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije