NOVI UKREPI

EU bo za vstop v schengen računala 7 evrov na potnika, zahtevani tudi prstni odtisi

Biometrične podatke bodo zahtevali od 10. novembra, plačilo takse verjetno maja 2025.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Metamorworks Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Metamorworks Getty Images/istockphoto

Evropski sistem potovalnih informacij in avtorizacije (Etias) bo verjetno začel veljati maja, je ta teden napovedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Sistem bo od državljanov več kot 60 držav, ki niso članice EU, pred vstopom v schengensko območje zahteval oddajo vloge za vstop in plačilo takse sedmih evrov.

image_alt
V sporu azilantov nasrkal varnostnik

Etias bo zahteval, da državljani več kot 60 držav, ki niso članice EU, vložijo prošnjo za dovoljenje za potovanje pred vstopom v 30 evropskih držav, poleg članic EU so to še Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica, izjema je Irska. Dovoljenje bo veljalo tri leta oziroma do poteka veljavnosti potnikovega potnega lista.

Preko spleta ali mobilnika

Potniki bodo morali vloge oddati preko spleta ali mobilne aplikacije. V obrazec pa bodo morali med drugim vnesti svoje osebne podatke in podatke o (ne)kaznovanosti. Izpolnjevanje obrazca naj ne bi trajalo več kot deset minut. Več kot 95 odstotkov vlog bo odobrenih v nekaj minutah, v nekaterih primerih pa bi odobritev lahko trajala tudi do 72 ur, poroča britanski BBC.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. FOTO: Louisa Gouliamaki Reuters
Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. FOTO: Louisa Gouliamaki Reuters

Plačila sedmih evrov bodo oproščeni vsi potniki, ki bodo mlajši od 18 let in starejši od 70 let.

Prstni odtisi in posnetki obraza

Poleg sistema Etias je Johansson v ponedeljek napovedala tudi, da bo 10. novembra začel delovati sistem za vstop in izstop (EES) za države schengenskega območja. Ta bo od nedržavljanov EU zahteval, da zagotovijo biometrične podatke, kot so prstni odtisi in posnetki obraza.

image_alt
V nesreči čolna ob obali umrlo 40 migrantov

»Pravila bodo pomenila, da bomo vedeli, ali ljudje pri nas ostanejo predolgo, kriminalcem, teroristom ali ruskim vohunom pa bo težje uporabljati ponarejene potne liste,« je dodala evropska komisarka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije