TEKAČICA

Filipinka na tekih zmaguje bosa

Zdaj ji obutev ponuja Nike, 11-letna deklica pa lahko izbira tudi med trenerji. Mehičanka Lorena Ramírez je zmagovala v sandalih in narodni noši.
Fotografija: Mladi Filipinki na hitrih nogah zadostujejo le povoji.
Odpri galerijo
Mladi Filipinki na hitrih nogah zadostujejo le povoji.

Tek, z udejstvovanjem na maratonih in drugih podvigih vred, je zadnja leta nedvomno vse bolj priljubljena oblika rekreacije, kar spretno izkoriščajo tudi trgovci, ki nam tako radi modrujejo o nepogrešljivi in dragi športni opremi. A nanje se, vsaj za zdaj, požvižga Rhea Ballos, ki na tekaških tekmovanjih osvaja zlate kolajne – bosa.
 

Trenerji se potegujejo zanjo


Točneje, enajstletnici iz Balasana na Filipinih stopala podpirajo le povoji, ki jo varujejo pred praskami in najostrejšimi ovirami na progi, kljub temu pa brezkompromisno premaguje vse (ustrezno obute) tekmice, pravzaprav jih pušča daleč za seboj. Njene noge so neverjetno hitre in močne, jo občudujejo strokovnjaki, očarani nad rezultati, ki jih dosega na 400-, 800- in 1500-metrski preizkušnji.


Da je vzrok za njene bose noge revščina, verjetno ni treba poudarjati, da je Rhejina ljubezen do teka brezmejna, je kristalno jasno, njeni dosežki pa odmevajo po azijskih medijih in tamkajšnjih družabnih omrežjih, kjer so jih zasledili tudi profesionalni športniki in atleti, tudi Jeff Cariaso, upokojeni košarkar in zdaj trener kluba Alaska Aces, ki tekmuje v filipinski košarkarski ligi: možakar si zdaj na vse pretege prizadeva nadarjeno deklico pridobiti pod svoje okrilje, a, logično, ni edini.


Nad Rheo so navdušeni tudi pri Niku, sloviti proizvajalec športne opreme je mladi tekačici že podaril ustrezno obutev, a vprašanje, ali se bo enajstletnica vdala ustaljenim športnim smernicam, ne nazadnje bi jo superge utegnile celo ovirati. Kakor Mehičanka Lorena Ramírez, ki je pred leti zmagala na 50-kilometrskem ultramaratonu v sandalih in narodni noši. No, s časom pa se je le privadila na tekaško obutev – a pisanemu krilu se ne namerava odpovedati. O Ramírezovi je Netflix novembra letos predstavil tudi dokumentarni film. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije