RAKETNI NAPAD

Hamas z raketami napadel več izraelskih mest: napad obsodila tudi Slovenija (FOTO)

Hamas z raketami napadel več izraelskih mest. Benjamin Netanjahu je sporočil, da so v vojni, ki jo bodo zmagali. Izraelska vojska izvaja operacije.
Fotografija: Po napadu. FOTO: Amir Cohen, Reuters
Odpri galerijo
Po napadu. FOTO: Amir Cohen, Reuters

Palestinska oborožena skupina Hamas je zjutraj z raketami napadla več izraelskih mest. Njihov vojaški poveljnik Mohamed Deif je kmalu za tem napovedal začetek »vojaške operacije« proti Izraelu. Gre za novo, a nepričakovano zaostritev dolgoletnega konflikta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da so v vojni, ki jo bodo zmagali. Izraelska vojska izvaja operacije.

Sirene, ki opozarjajo na nevarnost raketnega napada, so se v jutranjih urah oglasile v številnih mestih, vključno s Tel Avivom in Jeruzalemom, je sporočila izraelska vojska.

FOTO: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters
FOTO: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Hamas je po lastnih navedbah v prvih 20 minutah operacije izstrelil več kot 5000 raket v smeri Izraela. Izrael je medtem že začel s povračilnimi napadi na območju Gaze, ob razglasitvi vojnega stanja pa je obrambni minister Joav Galant odobril mobilizacijo rezervistov.

Ob tem so prebivalce krajev v osrednjem in južnem Izraelu pozvali, naj si poiščejo zatočišče. V raketnih napadih iz Gaze je po dosedanjih podatkih umrla najmanj ena oseba.

Izraelske oborožene sile IDF so sporočile, da je »več teroristov« iz palestinske enklave Gaza tudi vstopilo na ozemlje Izraela.

Dolgoletni krvavi konflikt se je v zadnjem letu spričo okrepljenih aktivnosti IDF in judovskih priseljencev na zasedenem Zahodnem bregu zaostril, vseeno pa današnji napadi predstavljajo nepričakovano eskalacijo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Iz sveta se vrstijo obsodbe napada na Izrael

Evropska unija je ostro obsodila današnji napad, v katerem je palestinska oborožena skupina Hamas z raketami zjutraj napadla več izraelskih mest, neznano število njihovih borcev pa naj bi tudi vdrlo na ozemlje Izraela. Napad je najostreje obsodila tudi Slovenija, odzivi pa se vrstijo tudi iz drugih držav.

»Nedvoumno obsojam napad teroristov Hamasa na Izrael,« je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Poudarila je, da gre za najbolj sprevrženo obliko terorizma, in dodala, da se ima Izrael pravico braniti pred takšnimi grozljivimi napadi.

Napad sta prek omrežja X ostro obsodila tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Na napad so se odzvali tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. »Najostreje obsojamo današnje množične in neselektivne teroristične napade na Izrael. Solidarni smo z Izraelom. Naše misli so z žrtvami in njihovimi družinami,« so sporočili na omrežju X.

Napad so med drugim ostro obsodili tudi v Združenem kraljestvu, Nemčiji in Italiji. Rusija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP medtem pozvala k zadržanosti«.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije