DO KONCA LETA

Hrvaška bo Ukrajini poslala tanke v zameno za nemške leoparde

Po navedbah nemškega obrambnega ministrstva bo finančna podpora Nemčije predstavljala podlago za hrvaško nabavo nemških tankov leopard 2A8.
Fotografija: Nemški tank Leopard 2 med Natovo vojapško vajo. FOTO: Fabian Bimmer Reuters
Odpri galerijo
Nemški tank Leopard 2 med Natovo vojapško vajo. FOTO: Fabian Bimmer Reuters

Hrvaški obrambni minister Ivan Anušić in nemški kolega Boris Pistorius sta danes v Berlinu podpisala pismo o nameri za podporo Ukrajini, s čimer bo Zagreb Kijevu do konca leta poslal 30 bojnih tankov M84 in 30 oklepnih vozil M80. Pošiljka bo predstavljala podlago za hrvaško nabavo nemških tankov leopard 2A8.

»Hrvaška je pokazala pripravljenost, da iz svoje zaloge Ukrajini dobavi 30 tankov in 30 oklepnih vozil. Podpora Ukrajini vključuje tudi dostavo streliva. Nemčija pa bo ta projekt finančno podprla,« je dejal Pistorius. Poudaril je, da Hrvaška v zadnjem času veliko vlaga v posodobitev lastnih oboroženih sil in da bo v ta namen nabavila tudi tanke leopard 2A8.

Po navedbah nemškega obrambnega ministrstva bo finančna podpora Nemčije predstavljala podlago za hrvaško nabavo nemških tankov leopard 2A8.

Prve dobave nemških tankov

Anušić je medtem pojasnil, da bo Hrvaška do konca leta Ukrajini poslala 30 bojnih tankov M84 in 30 oklepnih vozil M80. »Nemčija bo to pošiljko vzela kot avans za nakup do 50 tankov najnovejše generacije 2A8, ki jo bodo začeli izdelovati in dobavljati na Hrvaško,« je dodal. Prve dobave nemških tankov pričakujejo leta 2026.

Na Hrvaškem sta sicer glede vojne v Ukrajini v sporu vlada pod vodstvom premierja Andreja Plenkovića in predsednik države Zoran Milanović. Slednji je nedavno zavrnil sodelovanje hrvaške vojske v Natovi misiji varnostne pomoči in usposabljanja za Ukrajino (NSATU), ker da želi zaščititi Hrvaško pred vojno in sprejeti vse ukrepe, da bi ostala zunaj vojnih spopadov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije