BELI KIT

Hvaldimirja ni več. »Putinovega vohuna« našli mrtvega na Norveškem

Beli kit v ujetništvu v Rusiji kot del raziskovalnega programa.
Fotografija: Poginulega Hvaldimirja, katerega ime je kombinacija norveške besede za kita in imena ruskega predsednika Vladimirja Putina, sta konec tedna opazila oče in sin, ki sta lovila ribe na jugu Norveške.

FOTO: Alexander Kazakov Afp
Odpri galerijo
Poginulega Hvaldimirja, katerega ime je kombinacija norveške besede za kita in imena ruskega predsednika Vladimirja Putina, sta konec tedna opazila oče in sin, ki sta lovila ribe na jugu Norveške. FOTO: Alexander Kazakov Afp

Kit beluga ali beli kit, ki so ga pred petimi leti opazili v norveških vodah in je bil osumljen, da je ruski vohun, je mrtev, navaja neprofitna organizacija, ki mu je sledila.

Poginulega Hvaldimirja, katerega ime je kombinacija norveške besede za kita in imena ruskega predsednika Vladimirja Putina, sta konec tedna opazila oče in sin, ki sta lovila ribe na jugu Norveške, je poročala norveška javna televizija NRK.

image_alt
Vrag odnesel šalo: Rusi zagrozili s tretjo svetovno vojno in opozorili, da ne bo omejena na Evropo

»Hvaldimir ni bil le kit beluga; bil je svetilnik upanja, simbol povezanosti in opomin na globoko povezanost človeka z naravo,« je na družbenih omrežjih objavila nevladna organizacija Marine Mind.

Opažen pred petimi leti z nosilcem za kamero

Ko so ga leta 2019 prvič opazili v bližini otoka Ingoya na severu Norveške, približno 300 km od morske meje z Rusijo, je kit nosil pas z nastavkom za majhno kamero. Na pasu je bilo v angleščini natisnjeno »Equipment St. Petersburg«. Kit se je zelo zanimal za ljudi in se je odzival na kretnje, zato je norveška obveščevalna agencija domnevala, da je bil v ujetništvu v Rusiji kot del raziskovalnega programa, preden je priplaval v norveške vode.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije