NAPESTOSTI NE POJENJAJO

Iz Izraela prišlo smrtno resno opozorilo: »Ne hodite na jug«

Šiitsko gibanje Hezbolah je danes po lastnih navedbah izstrelilo več raket proti izraelskemu vojaškemu oporišču južno od mesta Haifa.
Fotografija: V Libanonu je še naprej nemirno. FOTO: Louisa Gouliamaki Reuters
Odpri galerijo
V Libanonu je še naprej nemirno. FOTO: Louisa Gouliamaki Reuters

Izraelska vojska je danes nadaljevala napade na Libanon, med drugim tudi na mesto Sidon, kjer so bile po navedbah libanonskih oblasti ubite najmanj tri osebe. Še devet ljudi je bilo ubitih v napadih na vasi severno in južno od Bejruta. Hezbolah je medtem izvedel nove raketne napade na sever Izraela.

Šiitsko gibanje Hezbolah je danes po lastnih navedbah izstrelilo več raket proti izraelskemu vojaškemu oporišču južno od mesta Haifa. Na severu Izraela so se oglasile sirene, izraelska vojska pa je pozneje sporočila, da je iz Libanona proti Izraelu poletelo približno 30 izstrelkov. Zračna obramba je večino prestregla, poroča britanski BBC.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v današnjih izraelskih napadih na večinsko šiitsko vas na večinoma krščanskem gorskem območju severno od Bejruta ter na vas južno od prestolnice skupno ubitih najmanj devet ljudi, 28 pa je bilo ranjenih.

Opozorilo za prebivalce južnega Libanona

Izrael je medtem danes prebivalce južnega Libanona znova opozoril, naj se ne vračajo domov, saj se vojska na tem območju še naprej bori proti borcem Hezbolaha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ne hodite na jug. Kdor gre na jug, lahko ogrozi svoje življenje,« je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske. Hkrati je zdravstveno osebje na jugu države pozval, naj ne uporablja reševalnih vozil, češ da jih pogosto uporabljajo borci Hezbolaha.

»Zdravstvene ekipe pozivamo, naj se izogibajo stikom s pripadniki Hezbolaha in naj z njimi ne sodelujejo. IDF (izraelska vojska) potrjuje, da bodo sprejeti potrebni ukrepi proti vsakemu vozilu, ki prevaža oborožene posameznike,« je še dodal.

Podobna opozorila je v petek izdal tudi Hezbolah, ki je Izraelcem sporočil, naj se izogibajo vojaškim objektom v krajih na severu Izraela. Izraelska vojska uporablja domove Izraelcev na severu države in ima vojaška oporišča v stanovanjskih soseskah, trdi oboroženo gibanje.

Predsednik iranskega parlamenta Mohamad Bager Galibaf je medtem danes obiskal Basto, eno od četrti v središču Bejruta, v kateri je bilo v četrtkovih izraelskih napadih ubitih 22 ljudi. »Mednarodne organizacije in Varnostni svet ZN imajo možnosti, da ustavijo Izrael, vendar žal molčijo,« je dejal med ogledom četrti in obsodil izraelske napade.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije