ELEKTRIČNI MRK

To se v vsej zgodovini še ni zgodilo: Dalmacija, Črna gora in del BiH ostali brez elektrike, ponekod tudi brez vode

Skoraj cela Črna gora, večina Dalmacije in deli BiH so danes ostali brez elektrike.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

Skoraj cela Črna gora, večina Dalmacije in deli BiH so danes okoli 12.25 ure ostali brez elektrike. Izpad elektrike na Hrvaškem in v delu BiH naj bi bil posledica izpada sistema v Črni gori, poroča portal Slobodna Dalmacija.

Brez elektrike je ostalo skoraj celotno območje Črne gore, so sporočili iz črnogorskega elektrodistribucijskega sistema (CEDIS). Po poročanju časnika Pobjeda, je zagorelo na daljnovodu in ni znano, kdaj bo težava odpravljena, povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Dalmaciji, ki je vezana na črnogorsko omrežje, so o izpadu elektrike med drugim poročali iz Zadra, Splita, Omiša, Makarske, Dubrovnika ter številnih otokov.

14.45 Znano, kje se je zapletlo: »Neki daljnovod med Grčijo in Albanijo je padel in potem so bili pretoki moteni. A to ni uradno, do so zdaj preliminarne informacije,« je dejal pooblaščeni za električno omrežje Danko Blažević in dodal: »Lani smo podrli rekord v poletni porabi, danes smo daleč od tega«.

Brez elektrike je bilo vse južno od Zadra in Lički Osik. Točnega števila gospodinjstev ne poznamo. Ne bi smelo biti razloga, zakaj elektrike ne bi dobili vsi nazaj, je dejal in dodal, da se v vsej zgodovini, tudi v času zadnje vojne, ni zgodilo, da bi bile tri države brez elektrike. 

14.30 Del Dubrovnika ponovno priklopljen na električno omrežje.

14:20 Kaj lahko storite, ko zmanjka elektrike? »V takšnih primerih je edini pravi nasvet za vse porabnike, predvsem gospodinjstva, da izklopijo predvsem grelnike vode in klimatske naprave,« nam je dejal hrvaški strokovnjak Nenad Kurtović za Index. »Hladilniki lahko ostanejo delujoči, prav tako televizija in radijski sprejemnik, vse ostalo pa je treba izklopiti, saj se zlahka zgodi, če je vzrok preobremenjenost, da se izpad ponovi«

"Hladilniki lahko ostanejo delujoči, elektronika ni problem kot televizija in radio, vse drugo pa je treba izklopiti, saj se zlahka zgodi, če je vzrok preobremenjenost, da se ponovi isto," je Kurtović zaključil v kratkem intervjuju za Index.

13:50 Iz hrvaških naseljih Sv. Filip in Jakob bralci poročajo, da je nimajo niti vode, ker je vodovod očitno povezal z električnimi črpalkami, poroča Index.

13:40 Okoli 13.30 ure so sporočili, da se elektrika postopoma vrača v Splitu in delu Črne gore. Bolnišnice v tem času niso imele težav z izpadom elektrike. »Elektrika e v bolnišnicah ok,« je rekel hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

13.30 Iz Sarajeva poročajo o prometnem kolapsu, saj semaforju ne delajo..

Na Hrvaškem se danes soočajo tudi z zelo visokimi temperaturami, med drugim pričakujejo vrhunec vročinskega vala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije