KAJ JE ŠLO NAROBE

Kako je lahko atentator neovirano streljal s strehe stavbe? »Gre za resno napako«

Nekdanja agenta FBi sta presenečena, da streha, od koder je streljal atentator, ni bila bolje zavarovana.
Fotografija: FOTO: Anna Moneymaker Getty Images Via Afp
Odpri galerijo
FOTO: Anna Moneymaker Getty Images Via Afp

Dva nekdanja agenta FBI sta izrazila presenečenje, da streha, od koder je strelec atentator izstrelil več strelov na Trumpovem zborovanju proti Trumpu, ni bila zavarovana glede na to, kako blizu je bila odru.

Oblasti pravijo, da se je streha stavbe nahajala neposredno zunaj območja, kjer je nekdanji predsednik Donald Trump v soboto imel politično zborovanje.

Analiza CNN-a je pokazala, da je bila streha približno 120 do 150 metrov od Trumpa.

»Streho je bilo treba varovati«

FBI je strelca identificiral kot 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka v Pensilvaniji. Ubili so ga agenti tajne službe.

Steve Moore, upokojeni nadzorni specialni agent FBI, ki je bil dve leti zaposlen kot ostrostrelec, je za CNN povedal, da bi morala biti streha varovana.

Drugi upokojeni agent FBI, Bobby Chacon, je za CNN prav tako povedal, da je presenečen, da nihče ne varuje strehe. »Ta stavba je najbližja stavba z jasnim vidnim poljem mestu, kjer je bil oder. Šokiran sem, da niso imeli nikogar na tisti strehi,« je dejal Chacon.

Moore je dodal, da je »dejstvo, da je nekdo dovolil, da je streha ostala brez nadzora, brez varovanja«, lahko bila napaka pri načrtovanju ali izvedbi varovanja.

»Gre za resno napako«

»Lahko so načrtovali varovanje strehe in se je morda kaj spremenilo pri načrtovanju ali pri izvedbi načrta, ker je ostala brez nadzora,« je dejal.

Čeprav so bili agenti tajne službe morda obveščeni o lokaciji strelca, so imeli »zelo oviran pogled«, je dodal Moore.

»Ne moreš kar reči: 'Oh, nekdo je na strehi' in ga ustreliti,« je dejal Moore. »Šele ko bodo videli orožje, se bodo zares zganili. Težava je tudi v tem, da je na tem delu strehe morda bila majhna stena, ki je napadalca skrivala«.

Moore pravi, da pričakuje »drastične spremembe« v varnostnih postopkih zaradi streljanja, vključno s širitvijo oboda in skrbnejšim zavarovanjem zbirališč. »To je resna pomanjkljivost,« pravi.

»Tajna služba mora vsakokrat znova ravnati brez napak in popolno.  Dovolj je le en neuspeh, ki ga je težko preprečiti, a je treba odpraviti čim več potencialnih pomanjkljivosti, da do takšnih primerov ne bi prihajalo,« je zaključil Moore.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije