AMERIŠKE VOLITVE

Kakšne možnosti ima Kamala Harris proti Trumpu? To pravijo ankete

Nič še ni odločeno, najprej bo treba počakati na raziskave, ki bodo preverjale razpoloženje Američanov po Bidnovem umiku.
Fotografija: Podpredsednica in morebitna kandidatka Kamala Harris. FOTO: Jim Watson Afp
Odpri galerijo
Podpredsednica in morebitna kandidatka Kamala Harris. FOTO: Jim Watson Afp

Zelo verjetno je, da bo po umiku predsedniške kandidature Joeja Bidna nova kandidatka demokratske stranke postala Kamala Harris. V tem primeru bi se morala pomeriti z republikancem in nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom, mnogi pa se že sprašujejo, kakšne bi bile njene možnosti za zmago v tem dvoboju.

Za Trumpom zaostaja manj kot Biden

Povprečje anket v zadnjih tednih je pokazalo, da Kamala Harris za Trumpom zaostaja za 2 odstotni točki s 46 % proti 48 %, medtem ko je Biden po hipotetičnem scenariju zaostajal za 44 % proti 47 %.

image_alt
Kdo je Kamala Harris in kakšna je njena napoved za volitve

Najnovejša anketa Reutersa, ki je bila opravljena prejšnji torek po poskusu atentata na Trumpa, je pokazala, da sta Kamala Harris in Donald Trump izenačena s 44 odstotki, nekaj volivcev je bilo neodločenih.

Raziskava CBS-a medtem Trumpu napoveduje 51 %, Harrisovi pa 48 % – Bidnu je napovedovala odstotek manj, proti njemu naj bi Trump imel 52 % možnosti za zmago.

Močnejša podpora žensk, temnopoltih in mladih

Anketa, ki so jo izvedli po poskusu atentata na Trumpa in preden je Biden odstopil, je pokazala, da Harrisova zaostaja za Trumpom za eno odstotno točko v Pensilvaniji in vodi za pet odstotnih točk v Virginiji. V večini najpomembnejših zveznih dežel je rezultat skoraj izenačen. Njena podpora med ženskami, mlajšimi volivci in temnopoltimi volivci je močnejša od Bidnove, poroča New York Times.

Je dobro prepoznavna in bi zlahka prevzela obstoječo administracijo. FOTO: Evelyn Hockstein Reuters
Je dobro prepoznavna in bi zlahka prevzela obstoječo administracijo. FOTO: Evelyn Hockstein Reuters

Nič še ni odločeno, najprej bo treba počakati na raziskave, ki bodo preverjale razpoloženje Američanov po Bidnovem umiku in morebitno uradno potrditev kandidature Kamale Harris.

image_alt
Bidna so dotolkli rezultati anket: ob 13.45 je zbral najbližje ...

Čeprav je ta najverjetnejša zamenjava za Bidna, so nekateri poznavalci in vidni demokrati predlagali »majhne predizbore«, na katerih bi se lahko več kandidatov potegovalo za mesto demokratskega izbranca.

Harrisova ima veliko dobrih plati, piše Forbes. Je dobro prepoznavna in bi zlahka prevzela obstoječo administracijo. A ta izbira prinaša tudi določena tveganja, vključno z njeno negativno javno podobo in relativno nizko priljubljenostjo.

image_alt
Biden odstopil od kampanje za vnovično izvolitev, Trump se je že odzval

image_alt
Trumpov štab v paniki: Biden izstopa, vemo že, kdo ga bo zamenjal, to bi bilo za nas najhujše (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije