NERUJE BORIS

Katastrofalne poplave še naprej 'goltajo' Evropo: Najhujše šele prihaja ... (FOTO)

Slovenska vlada je obljubila odziv v primeru poziva k pomoči.
Fotografija: FOTO: Daniel Mihailescu Afp
Odpri galerijo
FOTO: Daniel Mihailescu Afp

Srednjo Evropo še vedno pestijo močno deževje in poplave, ki so v teh dneh prizadele več držav. V Spodnji Avstriji in v Bratislavi so razglasili izredne razmere, na Poljskem je umrla ena oseba, evakuirali so več tisoč ljudi. Najmanj štirje so pogrešani na Češkem, tudi oblasti v Budimpešti so izdale opozorilo pred poplavami.

Prebivalce, ki živijo v bližini rek, so pozvali k evakuaciji

Avstrijska zvezna dežela Spodnja Avstrija, ki obkroža prestolnico Dunaj, je zaradi naraščajočih gladin več rek in drugih posledic obilnih padavin razglašena za območje naravne katastrofe, kar oblastem omogoča hitrejšo uvedbo dodatnih ukrepov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

FOTO: Sergei Gapon Afp
FOTO: Sergei Gapon Afp
FOTO: Sergei Gapon Afp
FOTO: Sergei Gapon Afp
FOTO: Daniel Mihailescu Afp
FOTO: Daniel Mihailescu Afp

Namestnik guvernerja Spodnje Avstrije Stephan Pernkopf je v izjavi za avstrijsko tiskovno agencijo APA posvaril pred obsežnimi poplavami in dejal, da bi lahko na nekaterih mestih prišlo do zemeljskih plazov. Poplavljene so tudi številne ceste.

V več krajih severno od Dunaja so ponoči posredovali gasilci, prebivalce, ki živijo v bližini rek, so pozvali k evakuaciji. Razmere so še posebej nevarne na območjih rek Kamp in Krems, ki se izlivata v Donavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evakuacije tudi na Poljskem

Evakuacije potekajo tudi na Poljskem, kjer so poplave terjale tudi eno smrtno žrtev zaradi utopitve. Evakuirali so nekaj tisoč prebivalcev več mest in vasi blizu poljsko-češke meje, oblasti svarijo pred nevarnostjo hudih poplav. Na jugozahodu Češke je popustil jez, vendar so okoliške prebivalce pravočasno opozorili.

FOTO: Daniel Mihailescu Afp
FOTO: Daniel Mihailescu Afp

FOTO: Helmut Fohringer Afp
FOTO: Helmut Fohringer Afp

Poplave pričakujejo zlasti v torek

Tudi v Budimpešti se pripravljajo na naraščanje Donave, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Tamkajšnje oblasti so od ponedeljka dalje na vseh protipoplavno zaščitenih odsekih Donave v madžarski prestolnici razglasil tretjo stopnjo poplavne ogroženosti. Poplave pričakujejo zlasti v torek.

Padavine in poplave, ki jih je prineslo neurje Boris, tako še naprej pestijo Srednjo Evropo. Izredne razmere so razglasili tudi v Bratislavi, na Češkem so mobilizirali skoraj 100.000 gasilcev. Vreme je prizadelo tudi Romunijo, kjer so v soboto umrli najmanj štirje ljudje. Na jugozahodu Poljske je od petka zjutraj je padlo več dežja kot med t. i. tisočletnimi poplavami leta 1997. Meteorologi opozarjajo, da bi se lahko razmere še poslabšale, saj se bo močno deževje nadaljevalo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije