UDARNA NOVICA

Kimove čete prihajajo v Ukrajino?! Ve se, na katero območje in s kakšno nalogo

Severna Koreja bo v regijo Doneck že julija 2024 poslala vojaške inženirske sile, trdi južnokorejska televizijska mreža TV Chosun.
Fotografija: Vladimir Putin in Kim Jong Un  FOTO: Vladimir Smirnov Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin in Kim Jong Un  FOTO: Vladimir Smirnov Via Reuters

Glede na poročilo Chosun TV z dne 21. junija, ki se sklicuje na južnokorejskega vladnega uradnika, Južna Koreja pričakuje, da bo Severna Koreja napotila veliko število inženirskih sil v regijo Doneck za pomoč pri obnovi infrastrukture, pišejo tuji mediji.

Poročilo navaja, da ima severnokorejska vojska deset inženirskih brigad, Chosun TV pa ocenjuje, da bi napotitev treh ali štirih od teh brigad v dele Ukrajine pod ruskim nadzorom lahko Severni Koreji prinesla do 115 milijonov ameriških dolarjev na leto.

Severna Koreja pošilja veliko število inženirskih sil v regijo Doneck. FOTO: Kcna Via Reuters
Severna Koreja pošilja veliko število inženirskih sil v regijo Doneck. FOTO: Kcna Via Reuters

Inštitut za preučevanje vojne (ISW) navaja, da Rusija ustvarja koalicijo prijateljskih držav z zgodovinsko tesnimi vezmi s Sovjetsko zvezo, kot sta Severna Koreja in Vietnam.

Niso opazili poročil

Čeprav ISW ni opazil poročil, ki bi nakazovala, da namerava severnokorejsko vojaško osebje sodelovati v bojnih operacijah v Ukrajini, je ugotovil, da bi lahko severnokorejska inženirska podpora omogočila ruskim bojnim silam, da se osredotočijo na operacije na prvi bojni črti in pomagajo razširiti vojaško infrastrukturo in obrambne zmogljivosti v zasedenih delih Ukrajine.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da sporazum med Rusijo in Severno Korejo kaže na vse večjo usklajenost med avtoritarnimi državami, in poudaril pomen demokracij, ki govorijo enotno.

Bidnova administracija je dejala, da je Putinovo srečanje s Kim Jong Unom pokazalo željo Moskve po vzpostavitvi koalicije s Severno Korejo, Iranom, Sirijo in do neke mere s Kitajsko. Sporazum, ki sta ga 19. junija podpisala Putin in severnokorejski voditelj Kim Jong Un, obe strani zavezuje, da druga drugi zagotovita takojšnjo vojaško pomoč v primeru oboroženega napada na eno od njiju, poročajo tuji mediji.

Preberite še:

image_alt
Je to grožnja Zahodu? Rusija in Severna Koreja podpisali sporazum o vzajemni pomoči

image_alt
Poglejte prizore iz države, ki jo je obiskal Putin. Tu ni bil že 24 let (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije