NOV SISTEM CESTNINJENJA

Kmalu bo pot na Hrvaško še hitrejša, tako bomo plačevali cestnine

Najprej so želeli »slovenski« sistem plačevanja, zdaj bodo uvedli drugega.
Fotografija: Še vsaj dve leti bomo tako plačevali cestnine. FOTO: Tomislav Miletic, Pixsell
Odpri galerijo
Še vsaj dve leti bomo tako plačevali cestnine. FOTO: Tomislav Miletic, Pixsell

Hrvaške avtoceste so izbrale izvajalca za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja na hrvaških avtocestah, neuradno poroča Jutarnji list. Že zdavnaj so izbrali izvajalca, to je bila češko-slovaška naveza SkyToll in TollNet, vendar sta se druga prijavitelja, avstrijski Kapsch in hrvaški Spinne Traffic, na izbor pritožila.

Zdaj jim je le uspelo izbrati izvajalca. V roku dveh let naj bi pri naših južnih sosedih zaživel sistem elektronskega cestninjenja, po katerem bo vsak plačal toliko cestnine, kolikor je dejansko prevozil kilometrov na avtocesti. Klasičnega plačevanja cestnine bo konec z letom 2026.

Informacija o uveljavitvi elektronskega cestninjenja bo razveselila številne Slovence, ki se večkrat odpravijo k sosedom. Tovrstno cestninjenje bo namreč omogočilo podiranje cestninskih postaj in s tem odpravo gneče pri plačevanju cestnine, kot jo poznamo zdaj. Še posebno v poletnih mesecih to na hrvaških avtocestah povzroča nepotrebno čakanje v kolonah avtomobilov, kar krade čas in živce.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije