TUPPERWARE

Kultno podjetje, katerega izdelke so kupili številni v Sloveniji, razglasilo stečaj

Podjetje je bilo ustanovljeno po drugi svetovni vojni. Povzročilo je pravo revolucijo in postalo simbol blaginje.
Fotografija: Delnica družbe je v zadnjem času strmoglavila. FOTO: Jean-francois Monier/Afp
Odpri galerijo
Delnica družbe je v zadnjem času strmoglavila. FOTO: Jean-francois Monier/Afp

Kultni ameriški proizvajalec plastične posode za shranjevanje živil Tupperware je po letih finančnih težav v ZDA razglasil stečaj. Podjetje s sedežem v Orlandu na Floridi se že dlje bori s hudo konkurenco na trgu in razcvetom spletne prodaje. V zadnjih mesecih se je intenzivno pogajalo s posojilodajalci, ki jim dolguje več sto milijonov dolarjev.

»V zadnjih letih so finančni položaj podjetja močno načeli izzivi v makroekonomskem okolju,« je dogajanje v torek pospremila predsednica in izvršna direktorica družbe Laurie Ann Goldman. »Zato smo proučevali številne strateške možnosti in sklenili, da je stečaj najboljša pot,« je pojasnila. V podjetju bodo sodišče zaprosili, naj jim med stečajnim postopkom dovoli nadaljnje poslovanje, v tem času naj bi tudi normalno plačevali zaposlene in dobavitelje. »Svoje cenjene stranke nameravamo še naprej oskrbovati z visokokakovostnimi izdelki, ki jih imajo radi in jim zaupajo,« je dejala Goldmanova.

Upnikov je od 50.000 do 100.000

Prepričana je, da so v zadnjem obdobju dosegli pomemben napredek pri preobrazi, kar nameravajo tudi nadaljevati, končni cilj pa je prodaja podjetja in s tem zaščita znamke. Delnica družbe je bila ob zaprtju borz v ponedeljek vredna 0,5099 dolarja, še decembra lani denimo 2,55 dolarja. Tupperware je ob vložitvi zahteve za stečaj na pristojnem sodišču navedel, da je njegovo premoženje vredno med 500 milijoni in milijardo dolarjev. Upnikov je od 50.000 do 100.000.

Tupperware je leta 1946 ustanovil Earl Tupper. Podjetje je s svojimi plastičnimi kuhinjskimi posodami in gospodinjskimi pripomočki po drugi svetovni vojni v svetu povzročilo pravo revolucijo in postalo simbol blaginje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije